Demoralizace stojí v cestě autentické víře

30.9.2004 

K odvážnému hlásání morálních požadavků evangelií povzbuzuje Svatý otec kolumbijské biskupy. Návštěvu Ad limina apostolorum ukončila druhá skupina kolumbijské biskupské konference.

Ve svém poselství se Jan Pavel II. zastavuje u znepokojující demoralizace. Projevuje se v osobním, rodinném i společenském životě a je překážkou autentické víry. Zdrojem demoralizace je často vliv ideologií, odpírajících člověku schopnost rozeznat dobro a zlo, ale také šíření falešných hodnot ve společnosti. Zvláštním problémem Kolumbie jsou časté atentáty na lidský život, svobodu a důstojnost člověka. Tisíce lidí bylo uneseno. Násilí často souvisí také s obchodem s narkotiky.

Jan Pavel II. vyslovil uznání kolumbijskému episkopátu za úsilí odstranit příčiny násilí a zmírnit jeho dopady. Připomíná, že úkolem biskupů je ukazovat slovem i svědectvím života zásady vyplývající z evangelia. V kolumbijské církvi roste počet povolání ke kněžství a k zasvěcenému životu, působí v ní mnoho řeholních společností a nechybí ani řada církevních škol a formačních středisek.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.