Kardinál Koch: protestantský svět ještě docení význam papežových gest

2.11.2016 

Kardinál Koch: protestantský svět ještě docení význam papežových gest Vatikán. Po včerejším návratu do Říma z cesty do Švédska u příležitosti připomínky 500. výročí začátku reformace, zamířil papež František ihned z letiště do baziliky Santa Maria Maggiore, aby poděkoval P. Marii za šťastný průběh cesty, potvrdil tiskový mluvčí Svatého stolce Greg Burke. O jejím významu hovoří předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinál Kurt Koch:

„Ekumenismus Svatému otci velice leží na srdci. Papež chce pracovat na jednotě všech křesťanů, je to pro něho velmi důležité. Právě proto jsem velmi vděčný, že přijal pozvání luteránů a přijel do Švédska na připomínku výročí reformace. Viděli jsme v minulých hodinách, jak velkou radost má papež z této pouti. Pozorně poslouchal všechny promluvy a svědectví z různých míst světa. Jeho odpověď byla velmi jasná. Vybízel, abychom se nebáli, s odvahou pokračovali v dialogu a když rozpoznáme překážky, usilovali o jejich překonání.“

Šéf vatikánského úřadu pro ekumenismus dodává, že přítomnost Františka ve Švédsku byla historickým okamžikem a významným gestem, který ještě bude v protestantském světě doceněn.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.