Pákistánský prezident ve Vatikánu

30.9.2004 

Kolem poledne přijal Jan Pavel II. prezidenta Islámské republiky Pákistán, Perveze Musharrafa.

?V těchto dobách neklidu a násilí, chci povzbudit váš a vaše spoluobčany k úsilí upevnit ducha dialogu a tolerance ve vaší oblasti. Jedině když uznáme potřebu vzájemného porozumění mezi lidmi, skrze upřímnou a otevřenou výměnu názorů, můžeme na světě dosáhnout autentické spravedlnosti a míru.? ? zdůraznil Svatý otec v promluvě k pákistánskému prezidentovi.

V závěru zhruba dvacetiminutového setkání věnoval prezident Musharraf Svatému otci zelený modlitební koberec, se zobrazením stromu života. Na oplátku dostal sérii papežských medailí. Po audienci u Jana Pavla II. se pákistánský prezident setkal s kardinálem státním sekretářem, Angelem Sodanem.

Prezident Musharraf pobývá v těchto dnech na oficiální návštěvě v Itálii. Jejím cílem je posílení spolupráce se západem v oblasti bezpečnosti a přilákání evropských investorů do Pákistánu. Během svých veřejných vystoupení prezident Musharraf zdůraznil umírněný charakter islámu ve své zemi. Podle něj sílící extrémistické a teroristické hnutí má kořeny v bídě a analfabetismu. Dlouhodobým požadavkem katolické církve je zrušení zákona o rouhání, jehož obětí se v Pákistánu stávají vyznavači jiných náboženství. Za obvinění z blasfémie si odpykává trest v tamních vězení více než 80 křesťanů. Nechyběly ani případy vražd ve jménu tohoto islámského zákona.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.