Papež chce navštívit Jižní Súdán, prohlásil tamní arcibiskup Lukudu po dnešní audienci

27.10.2016 

Svatý otec František dnes přijal hlavní náboženské představitele Jižního Súdánu, země zmítané násilím v důsledku sporu mezi úřadujícím prezidentem Salvou Kiirem a jeho oponentem, bývalým viceprezidentem Riekem Macharem. Obě strany proti sobě bojovaly od prosince roku 2013 do srpna loňského roku, kdy uzavřely mírovou dohodu. Necelý rok poté však došlo k jejímu porušení a od letošního července v nejmladším státě světa opět zuří válka.

Do Apoštolského paláce přijeli na papežskou audienci katolický arcibiskup hlavního města Džuba, mons. Paulino Lukudu Loro, a dále představitelé místní presbyteriánské a episkopální církve, pastorové Daniel Deng Bul Yak a Peter Gai Lual Marrow. Jak ve zvláštním rohlášení informovalo tiskové středisko Svatého stolce, všichni účastníci schůzky poukázali na dobrou a prospěšnou spolupráci křesťanských církví v Jižním Súdánu. Shodli se na tom, že přednostně chtějí přispívat k obecnému dobru v zemi, bránit důstojnost člověka, hájit bezbranné a uskutečňovat iniciativy ve prospěch dialogu a smíření.

V souvislosti se Svatým rokem milosrdenství, který probíhá v katolické církvi, byla při audienci podtržena zásadní zkušenosti odpuštění a přijetí druhého člověka, která je vůdčí cestou k budování míru a k lidskému i sociálnímu rozvoji. V této souvislosti bylo konstatováno, že křesťanské církve se v Jižním Súdánu v duchu společenství a jednoty nasadily ve službě místnímu obyvatelstvu a že podporují kulturu setkávání a sdílení.

A konečně účastníci dnešní audience zdůraznili ochotu ke společné další cestě a spolupráci za obnovené naděje a vzájemné důvěry. Vyslovili přesvědčení, že pokud budou čerpat z kladných hodnot svých náboženských tradic, mohou účinně odpovídat na hluboké touhy jihosúdánského obyvatelstva, které naléhavě prahne po bezpečném životě a lepší budoucnosti, čteme v tiskovém prohlášení Svatého stolce k dnešní papežské audienci pro jihosúdánské křesťanské představitele.

Arcibiskup Džuby, mons. Paulino Lukudu Loro (na fotografii vpravo spolu s biskupem episkopální církve, Danielem Deng Bul Yakem) pro naše mikrofony uvedl, že papež František velmi pozorně sleduje dění v Jižním Súdánu, o kterém se rozhodně nemluví na prvních stránkách novin.

”Mluvili jsme o dnešní situaci v zemi, kde válka přináší svévolné vraždění, znásilňování a plenění a nutí lidi k útěku. Všude jsou uprchlíci, lidé žijí na polích a vládne všeobecné znechucení tímto stavem. Přestože máme prezidenta, jeho přítomnost se nijak neprojevuje, a lidé proto vnímají stávající bezvládí a mají strach. O všem jsme Svatého otce informovali, mluvili jsme také o tom, jak se církev v této situaci všemožně snaží pomáhat, a samozřejmě jsme jej pozvali na návštěvu. Pozvání z katolické strany přišlo už v lednu, nyní jsme jej zopakovali jako ekumenická církev. Papež odpověděl, že je nám nablízku, trpí a cítí s námi a chce přijet. Řekl doslova: Chci navštívit Jižní Súdán.”

prohlásil arcibiskup Lukudu po dnešní papežské audienci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.