Zpřístupněny církevní archivy z dob argentinské diktatury

26.10.2016 

Dokumenty z období argentinské vojenské diktatury na přelomu 70. a 80. let minulého století (foto) uchovávané v církevních archivech budou zpřístupněny lidem, přímo zasaženým tímto režimem. Setkání kardinála státního sekretáře, sekretáře pro vztahy se státy a výkonné komise Argentinské biskupské konference, ke kterému došlo 15. října ve Vatikánu, završilo etapu uspořádání a digitalizace dokumentů z let 1976-1983, uložených v archivu Argentinské biskupské konference, vatikánského státního sekretariátu a apoštolské nunciatury v Buenos Aires.

Závěrečné prohlášení upřesňuje, že uspořádání těchto fondů proběhlo podle indikací Svatého otce a v návaznosti na práci započatou argentinským episkopátem již dříve. Podle pravidel, která budou vbrzku vydána, se otevře možnost konzultovat archivní materiály pro oběti a nejbližší příbuzné tzv. desaparecidos, tedy lidí, kteří za nevyjasněných okolností zmizeli beze stop, pro někdejší vězně a v případě řeholníků či kněží také pro jejich představené. Jde přibližně o 30 tisíc lidí.

Výkonnou komisi Argentinské biskupské konference tvoří arcibiskup Santa Fe de la Vera Cruz, José María Arancedo; první místopředseda kardinál Mario Aurelio Poli, arcibiskup Buenos Aires a primas Argentiny; druhý místopředseda, mons. Mario Antonio Cargnello, arcibiskup Salta, a generální sekretář mons. Carlos Humberto Malfa, biskup Chascomus.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.