Vietnamsko-vatikánská pracovní skupina jednala o náboženské svobodě

26.10.2016 

V Římě se dnes zakončilo šesté dvoudenní setkání vatikánsko-vietnamské pracovní skupiny, která se naposledy sešla před dvěma lety v Hanoji (v září roku 2014). Jak vyplývá ze společného tiskového prohlášení, obě strany nadále prohloubily dialog o vztazích Svatého stolce a Vietnamské socialistické republiky, včetně otázek týkajících se postavení katolické církve ve Vietnamu.

Vietnamská strana poukázala na trvalé a konkrétní zlepšování legislativního a politického rámce v souvislosti s podporou a obhajobou náboženské svobody vietnamských občanů. Zdůraznila rovněž, že vietnamská vláda povzbuzuje katolickou církev v jejím aktivním úsilí a vytváří příhodné podmínky pro její přínos k sociálně-hospodářskému rozvoji země.

Svatý stolec ocenil vietnamskou vládu za pozornost, kterou věnuje potřebám katolické církve a kterou dosvědčuje nedávná inaugurace Vietnamského katolického institutu. Poděkoval také za pomoc při organizaci církevních obřadů a dalších důležitých církevních událostí a zároveň opětovně vyzdvihl nutnost svobody pro katolickou církev, aby tak mohla pokračovat ve svém poslání k dobru celé společnosti.

Obě strany se shodly na tom, že katolická církev ve Vietnamu bude nadále čerpat z církevní nauky, týkající se „žití evangelia v rámci státu“ a že bude formovat „dobré katolíky a dobré občany“. Svatý stolec připomenul, že papež František se živě zajímá o rozvoj vietnamsko-vatikánských vztahů a že Svatý stolec má, v souladu s příslušnými zákony socialistické republiky, zájem na další spolupráci s ostatními složkami vietnamské společnosti, vedoucí k rozvoji země a podpoře obecného dobra.

Vietnamsko-vatikánská skupina se dohodla na budoucím udržování konstruktivního dialogu a jeho dalším rozvoji, v duchu dobré vůle a za účelem rostoucího oboustranného poznání a podpory dalších vztahů. Stávající dialog zahrnuje pravidelné kontakty a konzultace, výměnu delegací na nejvyšší úrovni a časté pastorační návštěvy nerezidujícího apoštolského nuncia, arcibiskupa Leopolda Girelliho. Příští jednání bilaterální pracovní skupiny proběhne za dva roky v Hanoji (na fotografii její arcibiskup, kard. Pierre Nguyên Văn Nhon).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.