Ředitel libanonské charity: lidem dochází trpělivost

24.10.2016 

Libanon je jednou ze zemí, které nejvíce zasáhla vlna uprchlíků z válečných oblastí v Sýrii a Iráku. Do země čítající necelých 4,5 milionu obyvatel přišlo v posledních letech téměř 1,6 milionů syrských uprchlíků a mnoho křesťanských rodin z Bagdádu, Mosulu a Irbílu. O nesnázích, které s sebou nese tato situace mluví P. Paul Karem, ředitel libanonské charity:

„Situace rozhodně není snadná. Je to tragické, protože zvyšování počtu uprchlíků ze Sýrie působí mnoho problémů libanonské společnosti, která jich beztak měla víc než dost. Počínaje bezpečností, přes sociální a vzdělávací aspekty – například mnoho dětí nechodí do školy, jejich rodiče je radši posílají pracovat nebo žebrat... Pokud ovšem dítě nedochází do školy, stává se snadnou obětí různých fundamentalistických idejí. Pak jsou tu otázky zdravotnictví, každodenní výživy, chronických onemocnění a podobně. Ani Libanonci sami nemají přístup k pravidelné péči! Dnes často slýcháme, jak lidé říkají: „Už dost!“. To se nám v minulých letech nestávalo. Lidé volají, že už dál nemohou tuto situaci snášet. „My jsme chudí, potřebujeme pomoc stejně jako oni!“ – říkají. Zkrátka potřeby jsou nesmírné a možnosti velmi omezené.“

Ředitel libanonské charity poděkoval celé světové síti charit, která zasílá do Libanonu pomoc, díky níž – jak dodal – je možné prostřednictvím sociálních pracovníků rozdělovat drobnou podporu těm, kdo ji potřebují. Ze zapomínaných skutečností zmiňuje uprchlické tábory na palestinských území. A stejně jako všichni, kdo zblízka zakoušejí důsledky syrských a iráckých konfliktů, apeluje na zastavení této války, rozsévající stále nová zranění.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.