"Benedikt a František" - vyjde nová kniha kardinála Müllera

21.10.2016 

V příštích dnech vyjde v Itálii nová kniha kardinála Gerharda Ludwiga Müllera nadepsaná „Benedikt a František – Petrovi nástupci ve službě církve“. Svazek obsahuje studie z pera prefekta Kongregace pro nauku víry, které analyzují a reflektují situaci dnešní společnosti, a vyvozují, jaké otázky a úkoly stavějí před církev naší doby.

„V době diktatury relativismu a globalizované lhostejnosti – abychom užili výrazy Benedikta XVI a Františka – se rozpouštějí hranice mezi pravdou a lží, mezi dobrem a zlem. Úkolem hierarchie i všech členů církve je odolat těmto světským nákazám a léčit duchovní choroby naší doby,“ píše kardinál Müller.
Podnět k uspořádání souboru studií zavdala přednáška kardinála Müllera u příležitosti 10. výročí zvolení Josepha Ratzingera na Petrův stolec (pronesená 17. dubna 2015), ve které analyzoval otázku petrinského primátu v pontifikátu Benedikta XVI. Prefekt Kongregace pro nauku víry, který je zároveň editorem sebraných spisů emeritního papeže, rozvažuje nad rolí papežství v dnešní době, nad problematikou jedinosti církve založené Ježíšem z Nazareta a ekumenismem, nad univerzálním povoláním k apoštolátu a svatosti ve vztahu k nové evangelizaci. Autor ukazuje, jak na všechny tyto otázky papežové Benedikt a František odpovídají každý podle svého charismatu. Jakkoliv těžká je dnes krize lidství a jakkoliv máme každý den dojem, že se svět tříští o individuální narcismus a stále globálnější konflikty, naším útočištěm zůstává evangelium, vtělované po staletí do tradice církve, která nepřestává plnit své posvátné poslání vedle římského papeže, jako jediný maják, který může pomáhat dnešnímu člověku, jako božská pečeť, jež ho odvrací od pozemských horizontů a činí z něj již nyní obyvatele Nebeského Jeruzaléma – píše kardinál Gerhard Ludwig Müller v prezentaci své nové knihy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.