Petrův nástupce: Je-li Pán středem našeho života, je možné všechno

20.10.2016 

Papež František dnes přijal v Klementinském sále Apoštolského paláce účastníky generální kapituly augustiniánů rekoletů, což je jedna z odnoží řeholní augustiniánské rodiny vzniklé v 16. století, která v českých zemích nepůsobí. Petrův nástupce vyšel ve své španělské promluvě z myšlenky, kterou sv. Augustin vyjádřil ve svých Vyznáních a která je také mottem probíhající generální kapituly: „Veškerá naděje spočívá jen ve Tvém nesmírném milosrdenství, Pane Bože! Dej, co poroučíš a poruč, co chceš” (10,29,40).

Tato invokace nás učí, abychom byli lidmi naděje, a tedy perspektiv, schopnými vkládat veškerou svoji důvěru v Boží milosrdenství s vědomím, že jenom svými silami nejsme schopni čelit výzvám, před které nás staví Pán. Víme, že jsme nepatrní a nehodní; v Bohu však spočívá naše jistota a radost; On nikdy neklame a vede nás tajemnými cestami Otcovou láskou.

„Vyprošujme si nové přikázání, které nám dal Ježíš, »milujte se jako jsem já miloval vás« (Jan 13,34)“ – pokračoval Svatý otec s odkazem na téma kapituly »Dej, co poroučíš«, a dodal: „Prosme o Jeho lásku, abychom byli schopni ji prokazovat.“

Vděčná památka na lásku, kterou nám projevil v minulosti, nás nutí, abychom s nadšením a stále větší odvahou prožívali přítomnost; a potom Jej také budeme moci prosit: »Poruč, co chceš“«. Tato prosba v sobě zahrnuje svobodu ducha a disponibilitu. Nechat si poroučet Bohem znamená, že On je vládcem našeho života a nikdo jiný, přičemž dobře víme, že pokud Bůh nezaujímá místo, které mu patří, zaujmou Jeho místo jiní. Jestliže je Pán středem našeho života, je možné všechno, nerozhoduje ztroskotání ani jiné zlo, poněvadž On je naším středem a řídí nás.

„V této chvíli nás žádá – řekl dále papež – abychom byli »tvůrci společenství«. Jsme povoláni tvořit svojí přítomností ve světě společnost schopnou rozpoznávat důstojnost každého člověka a sdílet dar, kterým je každý pro druhého.

Drazí bratři, s obnoveným duchem uchovávejte sen svatého Augustina žít jako bratři »s jediným srdcem a jedinou duší« (Regula 1,2). Toto pravidlo vaší řehole reflektuje ideál prvních křesťanů a je živým proroctvím společenství v našem světě, aby neexistovalo rozdělení, konflikty a vydělování, nýbrž kralovala svornost a byl prosazován dialog.

Na závěr svojí promluvy k šedesáti členům generální kapituly augustiniánů rekoletů Petrův nástupce svěřil úmysly a plány tohoto řádu Panně Marii, aby je vedla a chránila, a svěřil se do jejich modliteb.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.