Papež: Adorace je modlitba nejméně známá a nejméně praktikovaná

20.10.2016 

Abychom Ježíše poznali doopravdy, je zapotřebí modlitby, adorace a uznání, že jsme hříšníci – kázal papež František při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Zdůraznil přitom, že znalost katechismu nestačí k niternému poznání Kristova tajemství.

Papež si vzal podnět z dnešního prvního čtení (Ef 3,14-21), ve kterém apoštol národů prosí Ducha svatého, aby dal Efesanům milost síly, aby Kristus přebýval v jejich srdci. „Tam je střed,“ řekl. „Pavel se hrouží do nezměrnosti Kristovy osoby, ale jak my můžeme Krista poznat a pochopit Kristovu lásku, která přesahuje všechno poznání?“, ptal se papež František.

Kristus je přítomen v evangeliu a čtením evangelia poznáváme Krista. Činíme tak všichni či přinejmenším nasloucháme evangeliu, když jsme na mši. A studiem katechismu, který nás učí, kdo je Kristus. To však nestačí. Abychom pochopili celou tu šíři a délku, výšku a hloubku Ježíše Krista, je zapotřebí vstoupit do určitého kontextu, modlitby především, jako to činí Pavel: na kolenou. A prosit: Otče sešli mi Ducha, abych poznal Ježíše Krista.

Abychom Krista poznali doopravdy – pokračoval papež – je nezbytná modlitba. Pavel se však nejenom modlí, nýbrž klaní se tomuto tajemství, přesahujícímu veškeré poznání, a v kontextu klanění o tuto milost prosí Pána.

Nelze chápat Pána bez tohoto klanění, mlčenlivé adorace. Myslím, že - pokud se nemýlím – právě adorace je modlitbou, kterou nejméně známe a nejméně praktikujeme. Dovolím si říci, že před Pánem, před mystériem Ježíše Krista, ztrácíme čas nejméně. Adorace, klanění. V tomto mlčení a tichu klanění je On Pánem, kterému se klaním.

A za třetí – řekl dále papež – je pro pochopení Krista nezbytné, abychom si uvědomovali sebe, to znamená uměli obviňovat sami sebe čili uznat, že jsme hříšníci.

Nelze se klanět, adorovat, aniž bychom obviňovali sami sebe. Ke vstupu do tohoto bezedného a bezbřehého moře, kterým je mystérium Ježíše Krista, je zapotřebí těchto věcí. Modlitba: Otče, sešli mi Ducha, aby mne vedl k poznání Ježíše. Za druhé klanět se tajemství, klaněním vstoupit do tajemství. A za třetí obviňovat sebe: »Jsem člověk nečistých rtů«. Kéž Pán daruje také nám tuto milost, kterou Pavel vyprošuje Efesanům, tuto milost poznat a dosáhnout Krista.

Končil papež dnešní kázání v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.