Stockholmský biskup: Díky papeži je výročí reformace viditelnější

19.10.2016 

Luteráni jsou vděční za to, že papež přijíždí do Švédska. Bez jeho návštěvy by si mnozí pětistého výročí reformace vůbec nepovšimli – říká nikoli bez špetky ironie katolický biskup Stockholmu Anders Arborelius. Připomíná, že švédští katolíci a luteráni se už dříve shodli na tom, že nepůjde o oslavu výročí, nýbrž o jeho přípomínku v duchu pokání a modlitby. Na tento styl přistoupil také papež František.

Biskup Arborelius potvrzuje, že František se těší ve Švédsku velké popularitě. Média mu věnují velkou pozornost. V podstatě není slyšet žádné kritické hlasy. Veřejnost byla šokována pouze tím, že největší akcí této cesty bude mše v Malmö, které se zúčastní deset procent všech katolíků ve Švédsku, tedy zhruba 15 tisíc lidí. Stejně jako ekumenická bohoslužba v luteránské katedrále v Lundu, bude přenášena švédskou televizí.

Stockholmský biskup dodává, že v jeho církvi se ekumenismem zabývají především rodilí Švédové, kteří – stejně jako on – jsou vesměs konvertité z luteranismu. Katoličtí přistěhovalci nejsou v této oblasti aktivní, protože jim chybí kontakty s protestantskou komunitou, řekl biskup Arborelius v rozhovoru pro časopis National Catholic Register.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.