Biskup Warduni: na vině jsou ti, kdo islamisty vyzbrojili a kupovali od nich ropu

19.10.2016 

Osvobození Mosulu z rukou tzv. Islámského státu je nutné, ale nemělo by probíhat jako odveta. Za každou cenu je nutné chránit nevinné lidi a nedovolit, aby touha po pomstě převládla. Poukazuje na to dlouholetý pomocný biskup chaldejské diecéze Bagdádu Shlemon Warduni:

„Samozřejmě chceme získat zpět svá města a vesnice, své domy a majetek. Toužíme po míru a bezpečí, které dovolí našemu lidu žít počestně a v poklidu. Lidé však budou samozřejmě znovu sahat po zbrani, budou se ničit další domy – a to už nechceme. Ti, proti kterým bojujeme, jsou skuteční zločinci: zničili umělecká díla, celé vesnice, kostely a dokonce i mešity. Viníme z toho ty, kteří jim pomáhali, kteří jim dodávali zbraně a munici, ty, kteří od nich na černém trhu kupovali ropu. A svět tomu pouze přihlíží. Stačilo přece neprodávat jim zbraně, nedávat jim peníze... To by bylo úplně stačilo! Ale nikdo tak nejednal a všichni dovolovali, aby zlo vítězilo.“

Biskup Warduni vyjadřuje přání, aby pomsta zůstala stranou, velké iluze si však nedělá: „chybí duch lidství, duch pravého náboženství,“ dodává s obavami, že se může opakovat scénář známý z Aleppa a z dalších míst.
Dlouho očekávané boje za osvobození Mosulu byly zahájeny v neděli 16. října. Město zůstává v rukou džihádistů od června 2014, kdy ohlásili vytvoření kalifátu na dobytých iráckých a syrských územích.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.