Nový generální představený jezuitů: vnášet smíření do zraněného světa

19.10.2016 

Přinášet evangelium novým způsobem zejména tam, kde je to nejvíce zapotřebí, a přinášet smíření zraněnému světu – tak načrtl program Tovaryšstva Ježíšova jeho nově zvolený generální představený, Venezuelan o. Arturo Sosa. Během včerejší tiskové konference rovněž přiznal, že se dlouho a dobře zná s papežem. Komunikace s Jorge Maria Bergogliem je snadná a míří do hloubky, dodal.
Na dotazy novinářůb o. Sosa potvrdil, že prioritou jezuitů zůstává i nadále služba víře a intelektuální formace. Zdůraznil však rovněž, že synové sv. Ignáce mohou přispívat ke smíření na krizových místech dnešního světa:

„Smíření mezi všemi, na různé způsoby! Ve všech oblastech světa je citelná tato trhlina, hluboká rána, která nás rozděluje a znatelně vystupuje také ve velmi těžkých situacích. A to je velké volání po smíření, je to veliká výzva pro nás, jako Tovaryšstvo Ježíšovo. Ačkoliv je nás jen málo, můžeme přispívat alespoň svým málem ke smíření mezi lidskými bytostmi, které je zároveň smířením s Bohem a se Stvořením.“

O. Sosa odpověděl také na otázky osobnějšího charakteru. Řekl, že pociťuje ve svém novém úřadu podporu svých bratří a zejména pomoc Pána Ježíše. „Tovaryšstvo je totiž právě Jeho, a Pán je tedy neopomine podepřít,“ dodal. Jak dále uvedl, označení „černý papež“ mu neimponuje, protože právě jezuité, generálem počínaje, jsou ve službě papeže a biskupů. Upřesnil rovněž, že ačkoliv poslední tři generální představení Tovaryšstva sami odstoupili, jmenování zůstává bez omezené lhůty.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.