Papež: Skrze podání jídla hladovému a nápoje žíznivému vede náš vztah s Bohem

19.10.2016 

Dnes ráno přišlo na Svatopetrské náměstí asi 40 tisíc lidí, aby se účastnili generální audience. Ta byla zahájena čtením z listu apoštola Jakuba (2, 14-17) o víře, která se buď projevuje skutky anebo je sama o sobě mrtvá. Petrův nástupce ve své katechezi mluvil o skutcích tělesného milosrdenství, totiž dávat jíst hladovému a pít žíznivému; svoji promluvu končil slovy:

Vždycky je někdo, kdo má hlad a žízeň a potřebuje mne. Nemohu to delegovat na druhého. Chudý potřebuje mne, moji pomoc, moje slovo, moje nasazení. Jsme do toho zapojeni všichni.
Tak také učí evangelní úryvek, ve kterém se Ježíš při pohledu na množství lidí, kteří jej celé hodiny sledovali, obrací na své učedníky otázkou: „Kde nakoupíme chleba, aby se ti lidé najedli?“ (
Jan 6,5). A učedníci odpovědí: „Tady to nejde, rozpusť zástupy...“ Ježíš jim však řekne: „Není třeba, aby odcházeli. Vy jim dejte jíst“ (srov. Mt 14,16). Nechal si předložit oněch pár chlebů a ryb, které měli u sebe, požehnal, lámal a rozdělil je mezi všechny. To je pro nás velmi důležité ponaučení. Říká nám, že pokud tu trošku, kterou máme, svěříme do Ježíšových rukou a rozdělíme se s vírou, stane se z ní překypující bohatství.
Papež Benedikt XVI. v encyklice
Caritas in veritate praví: „Dát hladovým najíst je etickým imperativem pro univerzální církev. [...] Právo na výživu i právo na vodu hraje důležitou roli při uznání dalších práv. [...] Je proto nezbytné, aby rostlo solidární vědomí, které bude pokládat výživu a přístup k vodě za univerzální práva všech lidských bytostí, a to bez rozdílu a jakékoli diskriminace“ (č.27). Nezapomeňme na Ježíšova slova: „Já jsem chléb života“ (Jan 6,35) a „Kdo žízní, ať přijde ke mně“ (Jan 7,37). Tato slova nás všechny věřící provokují k uznání toho, že skrze podání jídla hladovému a nápoje žíznivému vede náš vztah s Bohem, který v Ježíši zjevil svoji milosrdnou tvář.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Potom papež postupně oslovil deset jazykových skupin poutníků. V polském pozdravu zmínil dnešní liturgickou připomínku bl. Jerzyho Popiełuszka, „mučedníka, který se osobně zastával pracujících a jejich rodin, dožadoval se spravedlnosti, důstojného živobytí a občanské i náboženské svobody své vlasti“.
Na závěr po společné modlitbě Otče náš udělil Petrův nástupce apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.