Vyšel teologicko-pastorační slovník s předmluvou papeže Františka

12.10.2016 

V paláci Papežské kanceláře byl včera představen teologicko-pastorační slovník zpracovaný Apoštolskou penitenciárií. Svazek nese titul Hřích, milosrdenství a smíření a předmluvou jej opatřil papež František.

„Ve svátosti smíření se uskutečňuje „setkání milosrdné Boží lásky s touhou po vnitřním pokoji každého člověka,“ píše Svatý otec. Jak vysvětlil kardinál Velasio De Paolis během prezentace, příručka je rozdělena do čtyř částí věnovaných stvoření, hříchu, vykoupení (totiž milosrdenství a odpuštění) a smíření. V těchto „etapách“ je obsažena cesta člověka, který uzná, že je hříšník, a obrací pohled k Otci; dostává se mu nejen odpuštění, ale je proměněn, uzdraven ze svých neduhů a dostává milost vytrvat v přátelství s Bohem. Kniha proto přesahuje bezprostřední účel, který dal podnět k jejímu vzniku, totiž Svatý rok milosrdenství. Ve skutečnosti jde totiž o „příručku křesťanského života“, řekl papežský penitenciář kardinál Mauro Piacenza při prezentaci. Určena je nejen kněžím, ale také řeholním komunitám, farním komunitám i jednotlivým laickým věřícím, kteří chtějí hlouběji poznat nevyčerpatelné duchovní bohatství svátosti smíření.

V závěru prezentace regent penitenciárie, mons. Krzysztof Nykiel, který více než čtyřset stránkový slovník sestavil spolu s Maliem Sodim a Nicolou Realim, vyjádřil přání, aby se tento teologicko-pastorační manuál stal nástrojem , který napomůže k návratu svátosti smíření jako cesty, která dává zakoušet milosrdnou lásku Boha, jenž je váhavý k hněvu a svrchovaně laskavý.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.