Sdělovací prostředky zkreslují katolická stanoviska

28.9.2004 

V Moskvě proběhlo II. zasedání Komise, která má řešit problémy mezi ruskou pravoslavnou církví a římskokatolickou církví. Podrobnosti telefonuje korespondent polské sekce našeho rozhlasu, Wojciech Raiter:

?Obě strany hovořily o cestách, jak řešit vzniklé problémy, aby došlo - čteme v oficiálním prohlášení - ke ?zlepšení vzájemných vztahů a k oživení spolupráce mezi oběma církvemi?, jak k tomu nedávno vyzvali patriarcha Alexej II. i papež Jan Pavel II.
Generální sekretář ruské biskupské konference, P. Igor Kovalevski, zveřejnil po setkání některé své postřehy. Vyjádřil smutek nad tím, že některé ruské sdělovací prostředky - mezi nimi agentura Interfaks - nepravdivě a neúplně informují o stanovisku katolické strany. Odvolal se v té věci na společné prohlášení z prvního zasedání pracovní komise, ve kterém obě strany vyjádřili znepokojení nad způsobem, jakým sdělovací prostředky podávají katolicko-pravoslavné vztahy.
Nicméně setkání proběhlo navzdory obtížím, které se v těchto situacích obvykle projevují. Nelze neocenit, že přímý dialog má svou hodnotu.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.