Papež: Ve světě napadeném virem lhostejnosti jsou skutky milosrdenství nejlepší protilék

12.10.2016 

Na Svatopetrské náměstí přišlo dnes ráno 40 tisíc lidí, aby se setkali s Petrovým nástupcem. Generální audience byla zahájena čtením z Matoušova evangelia (25, 31-36), které podává Ježíšova kritéria posledního soudu: „Cokoli jste udělali pro jednoho z těchto mých nejposlednějších bratří, pro mne jste udělali.“ Ve své katechezi mluvil papež František o skutcích tělesného a duchovního milosrdenství a mimo jiné řekl:

V příštích katechezích se pozastavíme u těchto skutků, v nichž nám církev podává konkrétní způsob, jak žít milosrdenství. Během staletí je praktikovalo mnoho lidí, kteří tak vydali ryzí svědectví víry. Církev věrná svému Pánu ostatně chová přednostní lásku k těm nejslabším. Těmi, kdo potřebují naši pomoc, jsou často naši nejbližší. Nemusíme se pídit po kdovíjakých dílech, která bychom mohli uskutečnit. Nejlépe je začít u těch nejjednodušších, která nám Pán ukazuje jako nejvíce naléhavá. Ve světě, který je bohužel napaden virem lhostejnosti, jsou skutky milosrdenství nejlepším protilékem. Vychovávají nás totiž, abychom byli pozorní k nejzákladnějším požadavkům našich „nejposlednějších bratří“ (Mt 25,40), v nichž je přítomen Ježíš. Vždycky je Ježíš přítomen tam, kde je někdo potřebný a kde se vyskytuje nějaká materiální či duchovní potřeba. Rozpoznávat Jeho tvář v tom, kdo je v nouzi, je opravdová výzva proti lhostejnosti. Umožňuje nám neustále bdít a vyhýbat se tomu, aby kolem nás přecházel Kristus, aniž bychom si Jej všimli. V mysli se vybavují slova svatého Augustina: „Timeo Iesum transeuntem“ (Serm., 88,14,13) – obávám se, že Pán půjde kolem a já Jej nepoznám, že přejde kolem v někom z oněch maličkých a já si nevšimnu, že je to Ježíš. Kladl jsem si otázku, proč se svatý Augustin obával kolemjdoucího Ježíše. Odpověď bohužel spočívá v našem chování. Nezřídka jsme totiž roztěkaní a lhostejní, a když kolem nás Pán přechází, nechopíme se příležitosti setkat se s Ním.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

V závěru generální audience papež znovu obrátil pozornost k Sýrii:

Chci zdůraznit a vyslovit, že jsem nablízku všem obětem nelidského konflitku v Sýrii. S naléhavostí znovu apeluji a vší svou silou snažně prosím zodpovědné činitele, aby bylo sjednáno okamžité příměří, které bude nastoleno a respektováno alespoň na dobu potřebnou k evakuaci civilního obyvatelstva, zejména dětí, neustále ohrožovaných krvavým bombardováním.

Potom papež poukázal na kalendář významných dnů OSN:

Na zítřek 13. října připadne Mezinárodní den za omezení přírodních katastrof, jehož letošní téma zní: „Omezit úmrtnost.“ Přírodním katastrofám by se totiž mohlo předejít anebo je omezit, neboť k nim dochází často v důsledku nedostatečné péče o životní prostředí ze strany člověka. Povzbuzuji proto k jasnozřivému sjednocení snah při ochraně našeho společného domu podporováním kultury prevence i za pomoci nových poznatků a snižováním rizik těch nejzranitelnějších obyvatel.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.