Mons. Jurkovič: Uprchlíci mají být činiteli rozvoje, nikoli pobírači sociálních dávek

10.10.2016 

Předcházení nucené migraci a zásady integrace uprchlíků v cílových zemích byly tématem vystoupení stálého pozorovatele Svatého stolce při OSN a dalších mezinárodních organizacích v Ženevě. Arcibiskup Ivan Jurkovič (foto) vystoupil na 67. setkání výkonného výboru vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Zdůraznil, že tyto otázky leží Svatému otci obzvláště na srdci. Svědčí o tom fakt, že v nedávno ustanoveném Úřadu pro integrální rozvoj člověka si prozatím vyhradil přímý dohled na sekci, která se zabývá záležitostmi uprchlíků.

Vatikánský diplomat připomněl, že v současné době počet lidí nucených opustit své domovy přesahuje 65 milionů. Vysoké procento z nich tvoří nezletilí, kteří se snadno stávají obětí různých forem vykořisťování a jsou zbaveni možnosti vzdělávat se. Arcibiskup Jurkovič vybídl k realizaci tří základních řešení, formulovaných v nedávno podepsané Newyorské deklaraci, totiž dobrovolného návratu do vlasti, integrace a nového osídlení.

Vatikánský reprezentant se kriticky vyjádřil o životních podmínkách, které musejí snášet uprchlíci v mnoha táborech spravovaných OSN, kde nedostatečné příděly potravin působí podvýživu. Negativně hodnotil také zákaz práce pro migranty, který platí v mnoha státech. Zdůraznil, že nemají být považováni za ohrožení stability země, nýbrž je třeba pečovat o jejich práva a nároky. Tak se totiž stanou „činitelem rozvoje“ pro přijímající zemi a nejen „pobírači dávek či tolerovanými hosty“. Především však je nutné politicky se angažovat na předcházení příčinám migrace v zemích původu – zdůraznil stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN v Ženevě, arcibiskup Jurkovič.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.