Papež: Jsme ochotni přijímat Boží dary anebo se uzavírat do jistot svých projektů

9.10.2016 

Tato říjnová neděle - v pořadí osmadvacátá liturgického mezidobí - připadla v kalendáři Svatého roku Milosrdenství mariánské úctě. Na Svatopetrské náměstí přišlo dnes dopoledne 40 tisíc lidí, aby se účastnili mše svaté, kterou zde jako vyvrcholení pouti mariánských ctitelů, sdružení a hnutí sloužil papež František.
Ve své homilii Petrův nástupce hovořil o umění děkovat, jak ve vztazích mezi lidmi, tak především ve vztahu člověka k Bohu. Liturgická čtení této neděle ze Starého i Nového zákona kladou za vzor postoje vděčnosti dva muže uzdravené z malomocenství: Námana a Samaritána. Papež František v tomto kontextu mimo jiné řekl:

V tento den Svatého roku je nám představen vzor, výjimečný vzor, ke kterému máme hledět: Maria, naše Matka, která po přijetí andělského zvěstování dává ze svého srdce vytrysknout zpěvu chval a díkůvzdání Bohu: „Velebí má duše Hospodina...“ Prosme Matku Boží, aby nám pomáhala chápat, že všechno je Boží dar, a umět děkovat. Potom bude naše radost úplná. Pouze ten, kdo dovede děkovat, zakouší plnost radosti.
...
Mariino srdce - víc než každé jiné - je pokorné a schopné přijímat Boží dary. A Bůh, aby se stal člověkem, si zvolil právě ji, obyčejnou nazaretskou dívku, která nepřebývala v palácích moci a bohatství a nepodnikla nic mimořádného. Prospěje nám, budeme-li se ptát, zda jsme ochotni přijímat Boží dary anebo se raději uzavírat do materiálních jistot, do intelektuálních jistot a do jistot svých projektů.
Je příznačné, že Náman a Samaritán jsou oba cizinci. Kolik cizinců, patřících i k jiným náboženstvím, jsou nám příkladem v hodnotách, které nezřídka zapomínáme nebo přezíráme! Ten kdo žije vedle nás, možná pohrdaný a marginalizovaný, protože je cizinec, nás může učit kráčet cestou, kterou chce Pán. Také Matka Boží spolu se svým ženichem Josefem zakusili, co znamená být daleko od své země. I Ona byla dlouhou dobu cizinkou v Egyptě, daleko od příbuzných a přátel. Její víra nicméně dokázala tyto obtíže přemoci. Držme se pevně této jednoduché víry svaté Matky Boží. Prosme Ji, abychom se uměli stále vracet k Ježíši a projevovat Mu svoji vděčnost za četná dobra Jeho milosrdenství.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

Po závěrečné mešní modlitbě, přibližně v poledne, tedy v čase pravidelné mariánské modlitby Anděl Páně, obrátil papež František pozornost ze Svatopetrského náměstí k událostem na Haiti:

Drazí bratři a sestry,
S bolestí jsem přijal zprávu o vážných důsledcích uragánu, který v uplynulých dnech postihl Karibik a zvláště Haiti, kde zanechal četné oběti a množství lidí bez střechy nad hlavou, jakož i obrovské materiální škody. Ujišťuji tamější obyvatele svojí blízkostí a doufám ve smysl pro solidaritu mezinárodního společenství, katolických institucí a lidí dobré vůle. Spojte se se mnou v modlitbě za tyto tak tvrdě zkoušené bratry a sestry.

Potom Svatý otec připomněl včerejší beatifikaci čtyřech mučedníků z dob pronásledování církve ve Španělsku z třicátých let minulého století:

Včera byli v Oviedu beatifikováni kněz Gennaro Fueyo Castañon a tři věřící laici. Chvalme Pána za tyto hrdinské svědky víry, připočtené k šiku mučedníků, kteří dali svůj život v Kristově jménu.

A nakonec se Petrův nástupce obrátil přímo k účastníkům nedělní bohoslužby:

Co nejsrdečněji zdravím vás, drazí poutníci, kteří jste se účastnili tohoto mariánského Jubilea. Děkuji za vaši účast! Spolu s vámi bych rád zopakoval slova, která pronesl svatý Jan Pavel II. 8. října roku 2000 v jubilejní modlitbě zasvěcení Panně Marii: „Matko, chceme ti svěřit budoucnost, která nás očekává. Lidstvo může z tohoto světa učinit zahradu anebo jej obrátit v hromadu trosek.“ Kéž nám Panna Maria na tomto rozcestí pomůže zvolit život a přijmout i uskutečňovat evangelium Krista Spasitele.

Potom následovala společná recitace mariánské modlitby Anděl Páně.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.