P. Neuhaus: Církev miluje Židy i Palestince

8.10.2016 

V posledních dnech nechyběly příležitosti ke vzájemnému sblížení mezi Židy a Palestinci. Ke smířlivým gestům však nedošlo, protože k nim schází vůle, jak na jedné tak i na druhé straně – domnívá se O. David Neuhaus, jezuita židovského původu, který v Jeruzalémském patriarchátu zodpovídá za pastoraci katolíků hebrejského jazyka. Mezi příležitosti, které mohly sblížit znesvářené národy považuje začátek nového roku, který se letos sešel na stejný den v židovském i muslimském kalendáři, nebo pohřeb Šimona Perese.
O. Neuhaus pozitivně hodnotí odvážné gesto palestinského prezidenta, který se - navzdory kritice – pohřbu zúčastnil. Dodává nicméně, že odpor Palestinců vůči tomuto zemřelému politiku je pochopitelný. Na konci života se Šimon Perés sice angažoval v mírových záležitostech, ale dříve byl spoluzakladatelem Izraelského státu, což se pojilo s mnoha křivdami na palestinské straně. Podle O. Neuhause je v této situaci role křesťanů žijících ve Svaté zemi stále významnější:

„Velkým problémem na obou stranách je zneužívání lidského strachu. A jak známo, strach není dobrým rádcem. Pokud se řídíme strachem, neuděláme nic pro sblížení s druhým. A tady je všechno založeno na strachu. Svou rétoriku o něj opírají jak naši představitelé v Izraeli, tak i politici v arabských zemích. Jak ale jít kupředu, když je strach všudepřítomný? V tom spatřuji roli církve. Musí se vyznačovat odvahou, musí být prorocká. Církev miluje všechny, jak Židy tak i Palenstince. Díky této lásce může vyslovit slovo pravdy. A myslím si, že my křesťané si to uvědomujeme. Toto je pozice papeže Františka. Tohoto poslání si je vědom také nový apoštolský administrátor Jeruzalémského patriarchátu, arcibiskup Pizzaballa. Musíme mluvit nahlas o své lásce k oběma těmto národům, ať to bude stát cokoli, a také o našem hlubokém přesvědčení, že mír a pokojné soužití jsou možné.“

Řekl pro Vatikánský rozhlas o. David Neuhaus, který zodpovídá v Jeruzalémském patriarchátu za hebrejskojazyčné katolíky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.