Sbor Sixtinské kaple představil novou nahrávku pro Deutsche Grammophon

7.10.2016 

V tiskovém středisku Svatého stolce se dnes konala prezentace nové nahrávky Papežského sboru Sixtinské kaple, která je již druhým diskografickým počinem pro prestižní vydavatelskou společnost Deutsche Grammophon. Nový titul je cele věnován tvorbě Pierluigiho Palestriny – kromě jeho známé Missa Papae Marcelli obsahuje vybraná skladatelova moteta na téma milosrdenství, na něž nikoli náhodou padla volba v nynějším Svatém roce.

”Touto mší se kníže římské polyfonie snažil reagovat na požadavky Tridentského koncilu ohledně liturgické hudby – tedy srozumitelnost textu spojenou s hudební kvalitou – což se mu zdařilo. Papež Marcel II. si mši, která mu byla připsána, nikdy neposlechl, neboť zemřel po pouhých 22 dnech pontifikátu. Jako kardinál a účastník zmíněného koncilu si však přál, aby liturgická hudba byla současně nositelem krásy a pomáhala pozdvihnutí duše v modlitbě, aniž by upadala do sebevztažnosti. Toto přání si Palestrina vzal za své…”

Vysvětlil na tiskové konferenci prefekt Papežského domu, arcibiskup Georg Gänswein. Palestrinova Missa Papae Marcelli je opředena mnoha mýty – kupříkladu má být kvůli jmenovaným důvodům skladbou, která zachránila renesanční polyfonii. Kromě častých nahrávek je zároveň předmětem mnohého bádání, doplnil mons. Massimo Palombella. Podle sbormistra papežského sboru může být přidanou hodnotou nové nahrávky skutečnost, že vznikala v Sixtinské kapli.

”Papežská hudební kapela Sixtina už před časem opustila určitý způsob zpěvu, který vedl k hlasitým a silným “bazilikálním zvukům”. A to z prostého důvodu – v Palestrinově době se totiž papežské celebrace nekonaly v bazilice sv. Petra, nýbrž obvykle v Sixtinské kapli, také protože současná Vatikánská bazilika ještě nebyla dostavěna.”

Prostředí Sixtinské kaple vede k intimnějšímu přednesu, který hlasitou emotivitu nahrazuje jemným vnímáním slova neseného tónem, uvedl mimo jiné sbormistr papežské kapely.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.