Patriarcha Sako: prioritou je jednota a návrat uprchlíků domů

6.10.2016 

Pro irácký národ i pro křesťanskou komunitu je jednota otázkou života a smrti, říká chaldejský patriarcha Bagdádu Louis Raphael Sako ve své výpovědi pro agenturu AsiaNews poté, co se vrátil z Gruzie, kde se setkal s papežem Františkem a představiteli tamní pravoslavné i katolické církve. Do Gruzie přijela rovněž stovka asyrsko-chaldejských křesťanů ze Spojených států, Kanady a z Iráku. Setkání se Svatým otcem v kostele sv. Šimona bylo chvílí velikého dojetí a intenzívní modlitby, vzpomíná bagdádský patriarcha na modlitbu nešpor, při které zazněly také hymny v aramejštině, v jazyce, kterým mluvil Ježíš.

V tuto chvíli považuje arcibiskup Sako za priority své země zachování jednoty, boj proti tzv. Islámskému státu, očištění oblastí, které okupoval, aby se mohli vrátit jejich obyvatelé, a položení základů pro mír. Domnívá se rovněž, že k zajištění bezpečnosti a kontroly bude zapotřebí přítomnost jednotek s mandátem OSN. Teprve v druhé fázi bude možné zasednout kolem stolu a diskutovat o budoucnosti. Pokud nyní převažují neshody a osobní zájmy, mezi křesťany i nekřesťany, vysíláme negativní signál jako doma tak i do zahraničí, dodává.

Podle chaldejského patriarchy Irák i celý Blízký východ musí čelit budoucnosti poznamenané nejednoznačnostmi, s mnoha aktéry ve hře – vypočítává Turecko, Saúdská Arábie, Spojené státy a Rusko – kteří ještě nedali najevo své plány. Z tohoto zmatku vystupuje přání obyvatel Iráku „zůstat jednotní“, třebaže „ostatní si nepřejí naši autonomii a svobodu rozhodovat o budoucnosti“. Nejasný je rovněž osud čtyř milionů interních uprchlíků. Také v Aleppu a v Sýrii jde o podobnou hru. “A lidé žijí v úzkosti, protože schází vize budoucnosti” – dodává bagdádský patriarcha.

Pokud jde o situaci uvnitř chaldejské církve, patriarcha Sako vysoce hodnotí výsledky práce synody, která se - navzdory atmosféře obav a nejistoty - sešla v Irbílu. „Cítili jsme se jako ve Večeřadle – vypráví bagdádský patriarcha o dnech synody – kde panovala zásadní jednota. Svobodně jsme hovořili, hlasovali a rozhodovali podle vůle většiny. A těmto rozhodnutím se všichni podřídili, což je znamením soudržnosti.” Jsme silnější než dřív a tato jednota je zásadní pro udržení živé církve na Východě, nejen jednota mezi Chaldejci, ale také mezi dalšími křesťanskými denominacemi, mezi katolíky a pravoslavnými, zdůrazňuje bagdádský patriarcha.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.