Papežovo videoposelství do vlasti

30.9.2016 

Papež František se nevydá do Argentiny letos ani v příštím roce. Potvrdil to osobně ve videoposelství adresovaném své rodné zemi.
„Rád bych se vrátil na návštěvu, ale není to možné a nebude to možné ani v příštím roce kvůli již domluveným závazkům v Asii a v Africe.“ Svět je větší než Argentina – konstatuje dále – příhodné datum návštěvy je potřeba nechat na Pánu.
František se obrací k obyvatelům své vlasti v monologu, který –dodává – by chtěl být družným popovídáním. Připomíná nedávno oslavené dvousté výročí nezávislosti země, beatifikaci Mama Antuly a blížící se kanonizaci faráře Brochera. Ke své zemi se hlásí i přiznáním, že cestuje s argentinským pasem. Vyznává se z radosti, jakou mu působí dopisy z Argentiny. Žádá své krajany, aby problémy své vlasti vzali za své a každý vydal ze sebe to nejlepší, aby mohla růst a dozrávat. Jak dále zdůrazňuje, bude to možné tehdy, přijmou-li za svou kulturu setkání, jež překonává různé formy dnes všeobecně rozšířené skartační kultury.
Svatý otec ujišťuje Argentince o svých modlitbách a vybízí je, aby v tomto Roce milosrdenství „každý den nebo alespoň každý druhý“ konali skutky tělesného a duchovního milosrdenství. Jeden po druhém je vypočítává a dodává, že když takto mluví, cítí se „jako doma“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.