Katolíci v Ázerbájdžánu

29.9.2016 

Ázerbájdžán je největším a s necelými deseti miliony obyvatel také nejlidnatějším státem kavkazské oblasti. Po náboženské stránce je téměř homogenně muslimský (97%). Převážná část obyvatel se hlásí k šíitskému islámu (92%). Pouhé tři procenta obyvatel patří k různým křesťanským denominacím. Zpravidla jde o pravoslavné Rusy a – zejména v Náhorním Karabachu – o Gruzínce patřící k arménské apoštolské církvi. Malé katolické komunitě, čítající několik stovek věřících, slouží sedm salesiánských kněží a tři jejich pomocníci.

Od roku 2005 působí v Ázerbájdžánu také sestry misionářky lásky Matky Terezy, které v Baku vedou dům pro chudé a bezdomovce. Založen byl jako v pořadí sedmnáctý na území bývalého Sovětského svazu, podle přání vysloveného ještě zakladatelkou kongregace.
Charitativní ráz má také činnost salesiánů, pro které je výchova mladých lidí součástí charismatu. Chlapcům z těžkých rodinných poměrů nabízejí vzdělání a odbornou přípravu v „Maryam Centru“ v Baku. Institut založený roku 2004 začínal se 40 studenty. V minulém roce jich bylo už 400. Se salesiánskou komunitou papež František poobědvá v neděli 2. října v rámci ázerbájdžánské etapy své cesty.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.