Papež přijal prezidenta Demokratické republiky Kongo

26.9.2016 

Papeže Františka dnes navštívil prezident Demokratické republiky Kongo, pan Joseph Kabila. Při srdečném rozhovoru bylo poukázáno na dobré oboustranné vztahy a na důležitý přínos katolické církve v životě konžské společnosti, ve které církevní vzdělávací, sociální a zdravotnická zařízení přispívají k rozvoji státu a umenšování chudoby. V tomto kontextu bylo zároveň vyjádřeno uspokojení nad podpisem rámcové smlouvy mezi Svatým stolcem a Demokratickou republikou Kongo, ke kterému došlo letos v květnu.

Zvláštní pozornost byla při audienci věnována závažným problémům, které vyplývají z aktuální politické situace, a nedávným střetům v hlavním městě. Byla zdůrazněna důležitost spolupráce mezi politickými aktéry a představiteli občanské společnosti i náboženských komunit, která by směřovala ke stabilitě a míru v zemi prostřednictvím uctivého a inkluzivního dialogu a s cílem obecného dobra.

Papež František a prezident Demokratické republiky Kongo při dnešní audienci hovořili rovněž o násilí, kterému jsou vystaveni obyvatelé na východě země, a o naléhavé potřebě národní i mezinárodní spolupráce, která by této otázce věnovala potřebnou pozornost a vedla k obnovení občanského smíru.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.