Pravda o pogromech v Uríse a sedm křesťanů neprávem odsouzených na doživotí

24.9.2016 

Masakr křesťanů, k němuž došlo v jihovýchodním indickém státu Urísa v roce 2008, byl pečlivě připraven na nejvyšší úrovni sítí hinduistických nacionalistů „Sangh Parivar“. Masy negramotných bojovníků byly manipulovány propagandou a vydrážděny až k vraždění. Indický novinář Anta Akkara podnikl důkladné šetření, které zprostředkovalo nový pohled na protikřesťanské pogromy v roce 2008. V knize nazvané „Kdo zavraždil Swamiho Laxmananda?“ zveřejňuje fakta o pozadí tohoto činu, který odstartoval masakry a za nějž – jak je přesvědčen – neprávem odpykává trest sedm nevinných křesťanů.

Vraždu jednaosmdesátiletého hinduistického lídra, k níž došlo 23. srpna 2008 v Kandhamalu, následoval pogrom na křesťany, při němž asi sto lidí přišlo o život, 300 kostelů a 6 tisíc domů bylo vypleněno a 56 tisíc lidí uteklo do lesů, aby této etnické čistce unikli.
Přestože se k vraždě Laxmananda posléze přihlásila maoistická guerrilla, sedm křesťanů bylo v roce 2013 obviněno z vraždy a bez jakýchkoli důkazů odsouzeno na doživotí. Anta Akkara poukazuje na netečnost institucí v této záležitosti. Národní komise pro lidská práva za osm let nevydala jediné tiskové prohlášení o Kahdhamalu - cituje agentura Fides indického novináře – sedm nevinných křesťanů ve vězení je skvrnou soudního systému země a Kandhamal zůstává jizvou na tváři Urísy a laickosti Indie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.