Papežská poselství do dvou argentinských diecézí

24.9.2016 

„Vím, že jste připravovali toto výročí s entuziasmem a připojuji se k vám s díkuvzdáním Bohu za dary jeho dobrotivosti,“ napsal papapež František v listu biskupovi Carlosu José Tisserovi, ordináři argentinské diecéze Quilmes (foto katedrály) u příležitosti 40. výročí jejího založení.
Svatý otec děkuje za kněze a zasvěcené osoby této diecéze, za společenství, které je živé a „každý den vnímá Boží milosrdnou lásku jako překvapení, je schopné rozpoznávat Boha a vycházet mu v ústrety.“ Papež František vybízí k bdění před Pánem, který přichází a stává se člověku blízkým, aby ho podpíral a zachraňoval v bratřích, kteří jsou utiskovaní, vykořisťovaní, nemocní či trpí z jakéhokoli důvodu,“ napsal papež.

František zaslal také zvláštní pozdrav obyvatelům argentinského města Jacobacci u příležitosti stého výročí jeho založení. Název místa je odvozen od příjmení italského inženýra, který zavedl do této části země první železniční dráhu. Svatý otec zdůraznil mimo jiné, že jubilea toho druhu jsou velmi dobrou příležitostí k oslavě, ale také k vzájemným setkáním, vděčnosti a vzpomínání. „Paměť ve vás může probouzet stesk po oné době, kdy vlak „La Trochita“ byl nejrychlejším dopravním prostředkem, ale také smutné vzpomínky na dobu, kdy sopka Puyehue pokryla vaši zemi popelem. Hlasem slavení však nemá být ani smutek ani stesk. Je třeba mít na paměti, že kreativita vždy hledá nové cesty, které vedou k druhým, a z popela se rodí oblak solidarity a nové síly k další cestě vpřed,“ napsal v poselství do své rodné země papež František.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.