Sestry se čtvrtým slibem

24.9.2016 

Papež František dnes dopoledne v Klementinském sále Apoštolského paláce přijal členky ošetřovatelské kongregace Špitálních sester milosrdenství, která vznikla v Římě ve dvacátých letech devatenáctého století, aby se později z římských nemocnic rozšířila do měst papežského státu a zahraničních misií na všech světadílech. Založila ji šlechtična ze starobylého římského rodu Orsini Doria Pamphili Landi. Papež sestrám poděkoval, že si za věrnosti původnímu charismatu všímají nových forem chudoby, které přináší dnešní doba.

„Vnuknutí, které obdržela vaše zakladatelka, Boží služebnice Teresa Orsini Doria Pamphili Landi, výmluvným způsobem ukazuje, nakolik může Pánovo Slovo změnit život člověka, který se stává jeho učedníkem. Tato šlechtična a laička se za podpory dvou kněží dala vést Ježíšovými slovy: Byl jsem nemocen a navštívili jste mě (Mt 25,36). Slabost, působená nemocí, nerozlišuje společenský stav, rasu, jazyk a kulturu – všichni jsme slabí a musíme se svěřovat druhým.“

Papež upozornil na cennou službu, kterou také dnes ošetřovatelské řády vykonávají v nemocnicích, a vyzval, aby se jí sestry nikdy nevzdávaly, navzdory možným obtížím.

„Zesvětštělá kultura naší doby se někdy zaměřuje na to, aby také z nemocnic odstranila jakýkoli náboženský náznak, počínaje samotnou přítomností řeholnic. Když se něco takového děje, je to nezřídka doprovázeno bolestným nedostatkem lidskosti, což je na místech utrpení skutečně srdcervoucí. Neochabujte v přátelském, sesterském a mateřském vztahu k nemocným – a mízou vašeho evangelizačního poslání ať je stálá modlitba.“

Vybízel papež sestry a připomenul jim, že na nemocničním lůžku leží Ježíš. A když se někdy zdá, že nás nemocní příliš obtěžují, je třeba si uvědomit, nakolik my musíme znechucovat Pána, který nás trpělivě snáší, dodal papež spontánně před několika desítkami řeholnic, které se při vstupu do kongregace zavazují zvláštním čtvrtým slibem pohostinné péče a přijetí.

„Čtvrtý slib, který je pro vaší řeholní komunitu příznačný, je dnes navýsost aktuální. Přibývá totiž lidí bez rodiny, domova a vlasti, kteří potřebují přijetí. Když důsledně naplňujete tento zvláštní slib, osvojujete si cítění Krista, který „ačkoli bohatý, stal se pro nás chudým“ (2 Kor 8,9).

Ať vás ve službě nejslabším stále doprovází Panna Maria, Matka milosrdenství, loučil se Svatý otec předtím, než kongregaci zasvětil do její péče.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.