Setkání všech úřadujících papežských diplomatů

15.9.2016 

U příležitosti mimořádného Svatého roku milosrdenství Svatý otec svolal setkání papežských diplomatů. Zahájeno bylo dnes a probíhat bude do soboty 17. září. Účastní se ho 106 z celkového počtu 108 papežských diplomatů, kteří jsou aktuálně v úřadě.

Setkání zahájila mše svatá v chórové kapli Vatikánské baziliky (foto), kterou sloužil kardinál státní sekretář Pietro Parolin. V dalším programu figurovaly dvě přednášky věnované aktuálním otázkám dnešní církve a problému genderové kultury. Společné večeře v Letohrádku Pia IV ve Vatikánských zahradách se účastní rovněž Svatý otec.
Zítra jsou na programu pracovní setkání s představiteli státního sekretariátu a odpoledne přednese předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog kardinál Jean-Louis Tauran přednášku na téma „Mezináboženský dialog a vztahy s islámem.“ Večer se papežští diplomaté setkají s velvyslanci akreditovanými u Svatého stolce na terase Pinacoteky Vatikánských muzeí.
Sobota je vyhrazena duchovnímu programu, a proto byla přizvána také čtyřicítka emeritních apoštolských nunciů. Ráno budou papežští diplomaté koncelebrovat s papežem Františkem v Domě svaté Marty. V téže kapli Ducha svatého v papežské rezidenci pak vyslechnou duchovní zamyšlení mons. Pierangela Sequeriho, nově jmenovaného Předsedy papežského institutu Jana Pavla II. pro studia o manželství a rodině. Po procesí do Svaté brány Svatopetrské baziliky pak vatikánské diplomaty přijme papež František, který s nimi posléze také poobědvá v Domě sv. Marty.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.