Papež: Smlouvá-li se o lidskou důstojnost, pak dochází k její degradaci

15.9.2016 

Římský biskup dnes přijal účastníky týdenního sympozia pořádaného v Římě Italskou biblickou asociací (12.-16.září) založenou Italskou biskupskou konferencí v roce 1948. Téma sympozia bylo inspirováno knihou Geneze (1,26-27) a znělo: „Učiňme člověka... jako muže a ženu“ – deklinace polarity muže a ženy v Písmu“. Toto téma, jak připomněl papež v úvodu své promluvy, „obsáhle rozvinul v pamětihodném cyklu katechezí na počátku svého pontifikátu svatý Jan Pavel II.“

Při reflexi o tom, jak jsme byli stvořeni, učiněni k obrazu a podobě Stvořitele, je podstatné to, čím se lišíme od jiných tvorů a celého stvoření. To nám pomáhá pochopit důstojnost, kterou všichni máme, muži i ženy, důstojnost, jejíž kořen tkví v samotném Stvořiteli.

„Existuje však možnost – pokračoval papež – že tato důstojnost, kterou nám udělil Bůh, zdegraduje. Řečeno fotbalovou terminologií, člověk má schopnost dát si „vlastňáka“. K tomu dochází, když o důstojnosti smlouváme, přijímáme modloslužbu a ve svém srdci vytváříme prostor pro zkušenost idolů.“

Při exodu z Egypta, kdy dolehla na lid únava, protože Mojžíš otálel se svým sestupem z hory, přišlo od ďábla pokušení a lid si vyrobil modlu (srov. Ex 32). A modla byla ze zlata. Všechny modly mají co do činění se zlatem! To nás odkazuje na přitažlivost majetku, skutečnost, že člověk ztrácí svoji důstojnost, když v jeho srdci zaujme majetek místo, které patří Bohu.

Stojíme proto před otázkou: jak sdílet důstojnost, že jsme Božími dětmi, aby se rozvíjela v pozitivní vzájemnosti? – pokračoval papež. Jak mám jednat, aby druhý vnímal svoji důstojnost? A prospěje nám zpytovat se, abychom zjistili, zda důstojnost svého bližního nenarušujeme a když ano, tak čím? – řekl papež František v závěru svojí promluvy ke 150 účastníkům sympozia pořádaného Italskou biblickou asociací.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.