Mexičané pokojně manifestovali proti uzákonění „homosexuálních manželství“

12.9.2016 

Více než milion Mexičanů vyšlo do ulic, aby protestovali proti návrhu zákona o legalizaci tzv. „homosexuálních manželství“. Polemiky na toto téma pokračují už od května, kdy prezident Enrique Peña Nieto ohlásil návrh na úpravu článku č. 4 mexické ústavy, která by umožnila uzavření „manželství“ rovněž homosexuálním párům. Návrhem se má nyní zabývat senát.

Ihned po této zprávě vznikla Národní fronta za rodinu. Její tiskový mluvčí Rodrigo Ivan Cortes uvedl, že manželství není otázkou citové vazby. Nutné je pohlížet na ně ze strany dětí. A ty, aby se mohly rozvíjet, potřebují rodinné prostředí, v němž jsou přítomni matka a otec. Cortes dodal, že laický stát, jakým je Mexiko, nemá právo porušovat náboženskou svobodu ani vnucovat společnosti ideologii.

Manifestace proti legalizaci tzv. „homosexuálních manželství“ probíhaly v sobotu 10. září ve 125 městech Mexika. Tisk je označil za bezprecendentní. Zdůrazňuje, že takto masové protesty nebyly v této zemi k vidění od 30. let minulého věku, totiž od povstání tzv. cristeros, kteří bránili katolickou víru pronásledovanou tehdejší vládou. Na 24. září je v plánu národní pochod na obranu přirozené rodiny, který projde ulicemi mexického hlavního města.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.