Zasedala Papežská komise pro ochranu nezletilých

12.9.2016 

Ve Vatikánu skončilo plenární zasedání papežské komise pro ochranu nezletilých. Její členové připravili pro papeže projekt směrnic pro prevenci v této oblasti. Na jedné straně se týkají vzdělávání a zavádění nezbytných ochranných mechanismů, na druhé straně zahrnují různorodou pomoc pro oběti zneužívání. V tomto kontextu rovněž navrhují, aby místní církve zavedly den modliteb a pokání. Svatý otec už v této věci oslovil všechny episkopáty.

Členové papežské komise vyjádřili rovněž uspokojení nad nedávno vydaným motu proprio papeže Františka, které umožňuje volat k odpovědnosti biskupy a jiné církevní představené, kteří nedostáli svým povinnostem v oblasti ochrany nezletilých. Právě to byl jeden z předních postulátů této komise.

Závěru plenárního zasedání se zúčastnil O. Hans Zollner SJ z Papežské gregoriánské univerzity. Podle jeho názoru jsou už v celé církvi viditelné plody práce na tomto poli:

„Vidíme, že v mnoha oblastech světa, kde se dosud nemluvilo o zneužívání a jeho předcházení, se nyní v této věci angažuje mnoho lidí, jak uvnitř církve tak i mimo ni. A ukazuje se, že na mnoha místech je právě církev nejaktivnější a pracuje v tomto směru nejvíce, také díky katolickým školám, výchovnému systému a práci s mládeží a s rodinami. Proto jsme velmi spokojení, že jsme se mohli podělit už s tolikerou činností, která podle mého názoru svědčí o větším vědomí tohoto probléma na celosvětové úrovni.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.