Každodenně celebrovaná Kristova oběť je kořenem jednoty církve

12.9.2016 

Rozdělení ničí církev a ďábel se snaží zaútočit na kořen jednoty, totiž na slavení eucharistie – řekl papež František v homilii při ranní mši v kapli Domu sv. Marty v den liturgické připomínky Jména Panny Marie.

Ve svém komentáři ke čtení z prvního listu sv. Pavla Korinťanům (1 Kor 11,17-26.33), kde apoštol mluví o rozštěpení v církevní obci, papež František zdůraznil, že „ďábel má dvě mocné zbraně na zničení církve, totiž rozdělení a peníze. A tak tomu bylo od počátku, kdy církev byla drásána ideologickým, teologickým dělením. Ďábel rozsévá zášť, ambice a ideje, aby rozdělil! Anebo rozsévá chamtivost – řekl dále. A stejně jako po válce, když je vše rozděleno, je ďábel spokojen. A s námi naivními si hraje. Je to špinavá válka, která štěpí; jako terorismus, jako klevety v komunitě, terorismus jazyka, který zabíjí, odpálí bombu a ničí.“

Rozdělení v církvi brání růstu Božího království; nedovolují, aby byl Pán zjevný, takový jaký je. Rozdělení působí, že je vidět jedna část a ta druhá stojí proti ní. Vždycky proti. Chybí olej jednoty, balsám jednoty. Ďábel však postupuje dál, nejenom do křesťanského společenství, jde až ke kořeni jednoty. A to se děje v Korintu Korinťanům. Pavel je napomíná, protože rozdělení sahají až ke kořeni jednoty, jímž je slavení eucharistie.

V případě Korinťanů dochází k rozdělení na bohaté a chudé právě při slavení eucharistie, pokračoval papež. „Ježíš prosil Otce o jednotu. Ďábel se však snaží ničit až tam.“

Prosím vás, abyste učinili všechno, co lze, aby nebyla církev zničena rozděleními, ať už těmi ideologickými nebo chamtivostí či hádkami. A především proste a střežte pramen, vlastní kořen jednoty církve, kterým je Kristovo Tělo, jehož oběť v eucharistii denně celebrujeme.

Svatý Pavel mluví o rozdělení mezi Korinťany před dvěma tisíci lety...

Dnes to může Pavel říci nám všem, dnešní církvi. »Bratři, nemohu chválit, že když se scházíte, je to spíše ke škodě než k užitku« (1 Kor 11,17). Celá církev, která se sešla.... ke škodě, k rozdělení a ke škodě! Ke špinění Kristova Těla ve slavení eucharistie! Samotný Pavel nám v dalším úryvku říká: »Kdo jí a pije Tělo a Krev Páně nehodně, jí a pije si odsouzení.« Prosme Pána za jednotu církve, ať se nevyskytují rozdělení, a také o jednotu v kořeni církve, kterým je právě Kristova oběť, kterou denně celebrujeme.

Končil papež František dnešní ranní kázání při mši v kapli Domu sv. Marty, které se účastnili členové rady kardinálů, kteří dnes spolu s papežem pokračovali v jednáních o reformě římské kurie. Koncelebroval rovněž mons. Arturo Antonio Szymanski Ramirez, emeritní arcibiskup mexického San Luis Potosi, u příležitosti svých pětadevadesátých narozenin. Papež jej jmenoval v úvodu homilie, připomněl jeho účast na zasedání Druhého vatikánského koncilu, přičemž podotkl, že dosud pastoračně vypomáhá ve farnosti.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.