Petrův nástupce: Je zapotřebí společně a jednoznačně pranýřovat terorismus

8.9.2016 

Svatý otec dnes na setkání s účastníky sympozia pořádaného Organizací amerických států a buenosaireského institutu mezináboženského dialogu mluvil o obraně života a stvoření. „Věřící nemůže zůstat netečný před beztrestným pošlapáváním tolika práv,“ řekl v konzistorním sále apoštolského paláce. Papež ocenil iniciativu zmíněných organizací nazvanou „Amerika v dialogu“, která za přispění Papežské rady pro mezináboženský dialog probíhá v Patristickém institutu Augustiniánum hned vedle Svatopetrské kolonády. Integrální ekologie, která respektuje stvoření a považuje člověka za vrchol stvoření; celistvá výchova a mezinábožensaká spolupráce – to byla témata promluvy, s níž se obrátil ke dvěma stům osobností diplomatického, politického a akademického prostředí 36 států amerického kontinentu diskutujících o encyklice Laudato si´.

Naše náboženské tradice jsou nezbytným pramenem inspirace oživující kulturu setkávání. Zásadní je mezináboženská spolupráce, založená na prosazování upřímného a uctivého dialogu. Pokud neexistuje vzájemná úcta, neexistuje mezináboženský dialog.

Svět se na nás věřící dívá, zda spolupracujeme mezi sebou – pokračoval papež. Dnešní svět trpí a potřebuje naši společnou pomoc. Bohužel však s bolestí konstatujeme, že pojem náboženství je dnes zneužíván k páchání krutostí jako je terorismus. V důsledku toho je pak za toto zlo obviňováno náboženství.

Je proto zapotřebí společně a jednoznačně pranýřovat tyto hanebné zločiny a distancovat se od všech, kteří se snaží zamořit myšlení, rozdělit a zničit vzájemné soužití.

Svatý rok milosrdenství, ve kterém dochází k tomuto prvnímu setkání „Ameriky v dialogu“, zahrnuje také nevěřící, protože „milosrdná láska Boží nemá meze: ani kulturní, ani rasové, ani jazykové či náboženské; objímá všechny, kdo trpí na těle i na duchu“ – řekl mimo jiné papež František na audienci pro dvě účastníků sympozia pořádaného Organizací amerických států.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.