Mezikřesťanská konference v Soluni

29.8.2016 

„Reevangelizace křesťanských obcí v Evropě“ je téma již 14. mezikřesťanské konference pořádané od včerejška do zítřka (28.-30. srpna) františkánským Institutem spirituality při Papežské univerzitě Antonianum a Pravoslavnou teologickou fakultou Aristotelovy univerzity v Soluni. Apoštolský stolec je reprezentován předsedou Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů, kardinálem Kurtem Kochem (foto), kterému adresoval papež, František poselství.
„Množství lidí v Evropě, kteří jsou pokřtění, nejsou si vědomi přijatého daru víry, nezakoušejí její útěchu a neúčastní se plně života křesťanské komunity, je výzva pro všechny církve, které působí na tomto kontinentu“ – píše papež. „V evropském prostředí, kde se spojení s křesťanskými kořeny stále oslabuje, je jasně patrná potřeba nového díla evangelizace. Misionářské nasazení – pokračuje papež – se zakládá na hlubokém přesvědčení, že Kristus »může svojí novostí vždycky obnovit náš život a naše společenství, a křesťanská nabídka, byť prochází temnými dobami a slabostmi církve, nikdy nestárne«, cituje František apoštolskou exhortaci Evangelii gaudium (č.11). „Doufám tedy - uzavírá papež - že tato konference za pomoci reflexí podaných váženými přednášejícími a díky smělé a srdečné výměně mezi katolickými a pravoslavnými znalci, přispěje k nalezení nových cest, kreativních metod a jazyka vhodného k šíření zvěsti Ježíše Krista v celé její kráse soudobému Evropanovi.“ Toto přání svěřuje Petrův nástupce „přímluvě Matky Boží, svatého apoštola Pavla, který jako první hlásal evangelium v Soluni a svatým evangelizátorům Cyrilovi a Metodějovi, rodákům tohoto města“. V samotném závěru pak děkuje organizátorům a účastníkům konference, ujišťuje je svojí modlitbou a uděluje jim apoštolské požehnání.

Také ekumenický patriarcha Bartoloměj I. zaslal své poselství účastníkům této konference a připomíná, že „spolupráce a jednota jsou v této době stále více potřebné“. Konstantinopolský patriarcha věnoval pozornost zraněním, která utrpěla Evropa v nedávných teroristických útocích a která „dokazují, že kontinent je absolutně nutné reevangelizovat, protože problém nespočívá ani tak v rozvoji terorismu mezi příslušníky nějakého náboženství, jako spíše v rozsáhlém odkřesťanštění Evropy, která se během posledních desetiletí vzdaluje křesťanským hodnotám a tradicím a přijímá nové teorie a zvyky, které naprosto odporují Božímu zákonu. Láska k dialogu, mírumilovnému řešení rozporů a ke smíření – píše dále Bartoloměj I. – sjednocuje křesťany, a vědomí, že Kristus je velká a jediná naděje světa, představuje dynamiku, kterou si musíme všichni osvojit a svými skutky i slovy žít“ – píše ekumenický patriarcha pravoslavným a katolickým účastníkům mezikřesťanské konference v řecké Soluni.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.