Papež: Náš život není videohra či telenovela

21.8.2016 

Na Svatopetrském náměstí se v neděli před polednem sešlo asi 20 tisíc lidí. Přivedla je sem možnost vyslechnout si naživo promluvu papeže, který pravidelně před mariánskou modlitbou Anděl Páně oslovuje v tuto dobu z posledního patra apoštolského paláce všechny zde přítomné. Petrův nástupce komentoval dnešní evangelium (Lk 13,22-30), ve kterém kdosi klade Ježíšovi otázku, zda je málo těch, kdo budou spaseni. Pán namísto odpovědi vyslovuje pobídku: »Usilujte o to, abyste vešli těsnými dveřmi!« a papež František mluvil o „těsných“ dveřích, které „jsou vždycky dokořán otevřené“:

Dnes se k nám Ježíš znovu obrací s naléhavou výzvou, abychom šli za Ním, překročili práh plného, usmířeného a šťastného života. Očekává každého z nás, ať už se kdokoli dopustil čehokoliv, aby nás objal a nabídnul nám svoje odpuštění. Jedině On může proměnit naše srdce, jedině On může dát plný smysl našemu životu a darovat nám pravou radost. Jestliže vejdeme Ježíšovými dveřmi, tedy dveřmi víry a evangelia, budeme moci vyjít z mondénních postojů, ze špatných návyků, ze sobectví a uzavřenosti. Je-li kontakt s Boží láskou a milosrdenstvím, dochází k autentické změně. A náš život je osvícen světlem Ducha svatého: neuhasitelným světlem!

Chtěl bych vám něco navrhnout. Přemýšlejme nyní na okamžik mlčky o věcech, které v sobě nosíme a které nám brání projít oněmi dveřmi: o své pýše, svojí nadutosti, svých hříších. A potom přemýšlejme o těch dokořán otevřených dveřích milosrdenství Boha, který nás očekává na druhé straně, aby nám odpustil. (....chvíle ticha...) Pán nám nabízí tolik příležitostí, abychom byli spaseni a vešli dveřmi spásy. Tyto dveře jsou příležitostí, kterou se neplýtvá: nemáme vést akademické diskuse o spáse, jako ten, kdo se obrátil na Ježíše, ale máme se chopit příležitostí spásy. V určité chvíli se totiž „pán domu zvedne a zavře dveře“ (v.25), jak nám připomnělo evangelium. Je-li však Bůh dobrý a má nás rád, proč tedy jednou zavře dveře? Protože náš život není videohra či telenovela; náš život je opravdový a cílem, kterého je třeba dosáhnout, je věčný život.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před modlitbou Anděl Páně je ZDE

Papež František potom obrátil pozornost k atentátu v tureckém městě Gaziantep nedaleko hranice se Sýrií, při kterém bylo zavražděno 50 lidí a 94 jich bylo zraněno:

Dostal jsem smutnou zprávu o krvavém atentátu, který včera zasáhnul drahé Turecko. Modleme se za oběti, za mrtvé a raněné a vyprošujme dar pokoje pro všechny.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.