Chirograf papeže Františka adresovaný arcibiskupovi Pagliovi

17.8.2016 

Papež František vydal rovněž chirograf adresovaný arcibiskupovi Pagliovi u příležitosti jeho nominací do čela Papežského institutu Jana Pavla II. a Papežské akademie pro život, ve kterém mu svěřuje úkol obnovit a rozvíjet činnost těchto institucí „stále zřetelněji na horizontu milosrdenství“. Připomíná, že nedávná synoda o rodině a apoštolská exhortace Amoris laetitia rozšířily a prohloubily učení církve v této oblasti. „Mým úmyslem je, aby se tyto instituty, svěřené tvému vedení, novým způsobem zasazovaly o prohlubování a šíření učitelského úřadu a odpovídaly na výzvy současné kultury“ - píše papež František. Jak dále zdůrazňuje, ani v teologické reflexi se nemá zapomínat na pastorační perspektivu a na pozornost k zraněním lidstva.

V souvislosti s jmenováním předsedou Papežské akademie pro život Svatý otec vybízí arcibiskupa Pagliu, aby se zabýval aspekty důstojnosti lidské osoby v různých fázích její existence, vzájemnou úctou mezi pohlavími a generacemi, obranou důstojnosti každého jednotlivce, podporou takového lidského života, který propojuje materiální a duchovní hodnoty v perspektivě autentické „lidské ekologie“, jež napomáhá k opětovnému odkrytí původní rovnováhy stvoření mezi lidskou osobou a celým univerzem – čteme v papežském chirografu.

Svatý otec vybízí aricibiskupa Pagliu také ke spolupráci mezi oběma institucemi a ke koordinaci jejich součinnosti s nově ustanoveným Úřadem pro laiky, rodinu a život, pod který spadá také pastorace ve zdravotnictví.
„Sklánět se k lidským zraněním, chápat je, léčit a uzdravovat je úkolem církve, jež důvěřuje světlu a síle vzkříšeného Krista, a je schopná čelit rovněž místům napětí a konfliktů jako „polní nemocnice“, která žije, hlásá a uskutečňuje své poslání spásy a uzdravování právě tam, kde je život jednotlivců nejohroženější novými kulturami soutěže a odpisu,“ píše Petrův nástupce ve vlastnoručním listu (chirografu), adresovaném aricibiskupovi Vincenzu Pagliovi u příležitosti jeho nominací.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.