Humanismus a barbarství dokázaly v dějinách koexistovat

24.9.2004 

?Vždy i v bouřlivých etapách dějin, církev různými způsoby zdůrazňoval zvláštní vazbu mezi kulturou a křesťanstvím v dějinách Starého kontinentu. Evangelijní zásady, které po staletí formovaly literaturu a umění, reflexi i kulturu Evropy, vytyčují i dnes program, který bychom chtěli předat příštím generacím?. ? to jsou slova papežského poselství pro II. Kongres křesťanské kultury, který byl zahájen na Katolické universitě v Lublinu.

Svatý otec připomíná ohrožení dnešního světa, jakými jsou nihilismus a existenciální prázdnota, zakoušené jak jednotlivci, tak celou společností. Evropa potřebuje svědectví křesťanské naděje ? zdůrazňuje Svatý otec ? aby pomohla jejím obyvatelům překonat rozčarování a rozpaky nad tím, že hodnota lidské osoby je často podřizována pravidlům trhu.

Kongresu připraveného pod vedením arcibiskupa Josefa Žyčiňského se účastní významné osobnosti světa kultury, umělci, intelektuálové, novináři i politici. Motto kongresu zní: ?Evropa společných hodnot. Křesťanská inspirace v budování sjednocené Evropy.?

Arcibiskup Žyčiňski v úvodním projevu poznamenal, že právě v judeokřesťanské koncepci člověka stvořeného k Božímu obrazu ?se Evropa inspirovala tím, co je v humanistické kultuře největší.? Přesto právě v Evropě, kde se snoubila zkušenost Akropole, Kapitolu a Golgoty, došlo k rozpoutání dvou světových válek a ke vzniku dvou totalitních systémů, ničících důstojnost lidské osoby. Ukazuje se, že humanismus a barbarství dokázalo koexistovat ? ?intelektuální patologie byla povýšena na vzorce chování, které těžily z prométeovských hesel o osvobození, spravedlnosti a pokroku.? ?V tomto kontextu pociťujeme zvláštní odpovědnost za to, aby Kristus se svým poselstvím přicházel k současným Evropanům, aby cítili spoluodpovědnost za budování velké Evropy ducha, evropské společnosti hodnot ve světě, zmítaném rozpory, nepokojem a zmatkem. ? pronesl k účastníkům II. mezinárodního Kongresu křesťanské kultury arcibiskup Josef Žyčiňski.

Při zahájení Kongresu udělila katolická universita v Lublinu dva čestné doktoráty, za dílo inspirované křesťanským dědictvím: obdržely je režisér Krzysztof Zanussi a hudební skladatel Henryk Mikolaj Górecki.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.