Křesťanství a polská národnost se rozvíjejí ruku v ruce

16.8.2016 

Včerejší bohoslužbou na slavnost Nanebevzetí Panny Marie, kdy je v Polsku volný den, vyvrcholila u našich severních sousedů každoroční národní pouť do mariánské svatyně v Čenstochové. „Polsko je dar, kvůli němuž se vyplatí pustit se do zápasu za vítězství pravdy a za budoucnost“ – řekl arcibiskup Václav Depo během včerejší slavnosti v národní svatyni na Jasné hoře za účasti 100 tisíc věřících, kteří přišli většinou pěšky z různých částí země. Letošní patronátní slavnost této mariánské svatyně byla příležitostí k poděkování za nedávno skončené Světové setkání mládeže a 1050. výročí křtu Polska. „Křesťanství a polská národnost se rozvíjejí ruku v ruce“ – řekl čenstochovský arcibiskup a dodal, že „mnohoúrovňový spor o historickou pravdu je zápasem za budoucnost vlasti. Polsko je Boží dar domova, kultury, víry a jazyka. Proto se vyplatí o tuto pravdu usilovat. Nemá to však být hádka a nejde ani o porážku druhého člověka, nýbrž o vítězství pravdy a budoucnost celé vlasti“ – řekl arcibiskup Depo. Kazatel zdůraznil, že v době globalizace a krize hodnot jsme všichni voláni pustit se do zápasu o primát Boha a víry. Ta je zárukou dober, ve která doufáme, a přesvědčením o věcech, které svým zrakem tady na zemi nevidíme.
Sekretář Polské biskupské konference, biskup Artur Miziński podotknul, že nedávný prožitek Světového setkání mládeže, jakož i toho, které se v Čenstochové konalo před pětadvaceti lety, jsou nejenom velkým darem, nýbrž také úkolem. „Bůh obdarovává proto, abychom z přijatého daru měli radost, žili z něj a přinášeli ho ostatním, protože církev je misijní nejenom ve vzdálených zemích, ale také v naší vlasti“ – řekl biskup Miziński.
Letošní pěší pouti do národní mariánské svatyně na Jasnou Horu se účastnilo 65 tisíc lidí, kteří přišli celkem v 52 skupinách. Poutníci cestou rozjímali o slovech papeže Františka o milosrdenství; v modlitbě prosili o nový apoštolský zápal a za mír ve světě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.