Papež: Mariin chvalozpěv Magnificat se stává hymnem celého lidstva

15.8.2016 

Dnešní liturgická slavnost Nanebevzetí Panny Marie je ve Vatikánu i v Itálii volným dnem. Svatopetrské náměstí se proto před polednem zaplnilo množstvím lidí, kteří si přišli vyslechnout papežovu promluvu a pomodlit se spolu s ním mariánskou modlitbu Anděl Páně. Petrův nástupce komentoval dnešní evangelium (Lk 1,39-56), popisující Mariino setkání s Alžbětou, a mimo jiné řekl:

Byla první, která uvěřila v Božího Syna, a je první z nás, která byla přijata do nebe s duší i tělem. Jako první přijala a chovala Ježíše, když byl dítě, a jako první je přijata Jeho náručí, aby byla uvedena do Otcova věčného království. Maria, pokorná a jednoduchá dívka ze zapadlé vesničky na periferii římského impéria, právě proto, že přijala a žila evangelium, byla přijata Bohem, aby stanula vedle Synova trůnu. Takto Pán sesazuje mocné z trůnu a povyšuje ponížené (srov. Lk 1,52).
Mariino Nanebevzetí je velké tajemství, které se týká každého z nás, týká se naší budoucnosti. Maria nás totiž předchází na cestě, kterou se vydali ti, kdo prostřednictvím křtu spojili svůj život s Ježíšem, stejně jako s Ním spojila svůj život Ona. Dnešní slavnost nám dává spatřit nebe a předznamenává „nová nebesa a novou zemi“, vítězství vzkříšeného Krista nad smrtí a definitivní porážku zlého. Jásot pokorné galilejské dívky vyjádřený chvalozpěvem
Magnificat se stává hymnem celého lidstva, které se raduje, když vidí Pána, jak se sklání ke všem pokorným tvorům, mužům i ženám, aby je přijal k sobě do nebe.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před modlitbou Anděl Páně je ZDE

Papež František potom obrátil pozornost k aktuálnímu mezinárodnímu dění:

Drazí bratři a sestry.
Královně míru, kterou dnes rozjímáme v její nebeské slávě, bych znovu chtěl svěřit úzkosti a bolesti obyvatel, kteří jsou v mnoha částech světa nevinnými oběťmi přetrvávajících konfliktů. Myslím zvláště na obyvatele Severního Kivu v Demokratické republice Kongo, nedávno postižené novými masakry, ke kterým dochází za hanebného mlčení, aniž bychom jim věnovali pozornost. Patří bohužel k mnoha nevinným, kteří ve světovém mínění nemají žádnou váhu. Maria ať všem vyprosí soucit, porozumění, touhu po míru a svornost.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.