Reforma papeže Františka ve stopách Pavla VI.

12.8.2016 

Vatikán. Reforma římské kurie, kterou provádí papež František, má být chápána v duchu papeže Pavla VI., to znamená jako její uspořádání a přizpůsobení nárokům nové doby. Nemá být ani tak novým úřednickým aparátem, jako komunitou ve službě církve a celého světa.
Poukazuje na to biskup Marcello Semeraro, sekretář Rady kardinálů, povolané papežem Františkem k reformě úřadů římské kurie. Italský biskup o tom mluvil na okraji prezentace knihy regenta prefektury Papežského domu P. Leonarda Sapienzy „Pavel VI. a římská kurie“.

Biskup Semeraro zdůraznil, že Pavel VI. ani František neužívají v oficiálních dokumentech slova reforma. První z nich v apoštolské konstituce „Regimini ecclesiae universae“ mluví o „novém uspořádání“, papež František pak v chirografu zřizujícím Radu kardinálů píše o „revizi apoštolské konstituce Pastor Bonus o římské kurii“. Cílem prováděných změn je spojité, efektivní a pastorační řízení – zdůrazňuje biskup Semeraro. Projevuje se v rušení zbytečných úřadů, vytváření nových organismů lépe odpovídajících požadavkům současnosti, podpoře jejich efektivnější koordinace a spolupráci a také v posilování mezinárodního charakteru kurie. To všechno, zdůrazňuje sekretář Rady kardinálů, se děje v duchu služby jak církvi, tak i celému světu.

Biskup Semeraro poukázal na to, že papeži Montinimu záleželo nejen na předávání dispozic a inspiraci akcí z Římy do místních církví, ale také na obohacování církve v opačném směru. Tato intuice už není pouze projektem či hypotézou, ale spolu se změnami zaváděnými papežem Františkem se v duchu II. vatikánského koncilu stala konkrétním horizontem, ke kterému směřujeme – uvedl italský biskup na prezentaci knihy o reformě římské kurie provedené Pavlem VI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.