Raport o náboženské svobodě ve světě

11.8.2016 

Bílý dům zveřejnil výroční zprávu o náboženské svobodě ve světě. Tentokrát se zaměřuje zejména na sílící tendence právně sankcionovat rouhání, odpadlictví či změnu vyznání. Poukazuje rovněž na omezování náboženské svobody pod záminkou boje s extrémismem. Velký prostor věnuje také náboženskému pronásledování, jehož původcem nejsou státy, ale jiné složky, jako například teroristé.

V pořadí už 18 americký raport je jako obvykle velmi detailní. Zahrnuje bezmála 200 států, včetně západních. V podrobném souhrnu jsou vyjmenovány země, v nichž se v úvodu připomenuté negativní tendence nejvýrazněji projevují. Jsou to mimo jiné Pákistán, Súdán, Saúdská Arábie, Afghánistán, Sýrie, Irán a samozřejmě Severní Korea, kde – jak se zdůrazňuje – je náboženská svoboda téměř nulová.

Americký raport připomíná také neslábnoucí represe křesťanů v Číně. Jako příklad uvádí akci boření katolických a protestantských kostelů, trvající od roku 2013. Od té doby byly podle raportu svrženy kříže z více než 1500 kostelů. Američané vyčítají Pekingu také utlačování obránců lidských práv, kteří bojují za dodržování náboženské svobody.

Zpráva se zmiňuje také o represích náboženských menšin na Ukrajině, zejména na Ruskem okupovaném Krymu. Ruská vláda diskriminuje menšinové komunity rovněž na vlastním území – čteme ve zprávě. Pod záminkou války z extrémismem odebírá povolení na kultovní činnost a omezuje náboženskou praxi.

V dokumentu amerického ministerstva zahraničí nechybějí některé kontroverzní údaje. Za porušování svobody náboženství se označují například slova maďarského premiéra o potřebě obrany „křesťanských hodnot Evropy“ nebo postoj slovenské vlády, která příliv islámských přistěhovalců vnímala jako potencionální ohrožení své bezpečnosti, a proto se vyslovila pro preferenci křesťanských uprchlíků.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.