Opětovně vysvěcen kostel v somálské Hargeise

8.8.2016 

Biskup Džibuti a apoštolský administrátor Mogadiša, mons. Giorgio Bertin, v neděli znovu vysvětil kostel. sv. Antonína z Padovy v somálském městě Hargeisa. Obřad se konal za přítomnosti kněze, který byl na místo jmenován už v únoru, dvou dobrovolníků Charity a několika zahraničních katolíků, kteří pracují v této většinově muslimské oblasti země. Mons. Bertin posvětil zejména nový oltář, neboť předchozí byl zcela zničen. Františkánský misionář, který v Africe žije bezmála čtyřicet let, nám popsal dějiny nevelkého kostelíka.

”Postavili jej kapucíni kolem roku 1950 a od osmdesátých let jsem do něj několikrát ročně dojížděl – hlavně na Vánoce a Velikonoce. A to až do dubna roku 1988, kdy v Hargeise začala vzpoura proti státním představitelům v Mogadišu, kostel byl vypleněn a někdo v něm začal bydlet. Asi o osm let později se díky jednomu somálskému spolupracovníkovi, který pracuje pro Charitu, podařilo získat nazpět pozemek, kostel a dům, ve kterém bydlel kněz. Kvůli všeobecně nejisté bezpečností situaci v zemi jsme ale kostel nikdy nepoužívali. Teprve letos v lednu, vzhledem ke klidnějšímu stavu tady v Hargeise jsem požádal o schůzku představitele místní správy a seznámil je s touhou opětovně kostel otevřít k bohoslužbám a také k zahájení humanitární činnosti prostřednictvím naší Charity.”

Jaké znamení přináší opětovné vysvěcení kostela okolnímu prostředí?

” Vůči katolickému společenství je to znamení služby. Téměř všichni příchozí katolíci jsou totiž zaměstnáni v místních humanitárních organizacích. Vůči místnímu obyvatelstvu a takzvané lokální vládě je to zase znamení důvěry a úcty, vzhledem k jejich povolení k opětovnému využívání kostela. Ukazuje se tak, že v této části Somálska – takzvaném Somalilandu – trvá úcta vůči právu na bohoslužebné úkony, které se týká nemuslimů. Připomeňme, že země je jinak plně muslimská.”

V zemi nadále útočí extrémistická skupina Al-Šabáb…

”Al-Šabáb pokračuje v útocích zejména na jihu země, v Mogadišu, kde mají velké jednotky. V poslední době s k nim přidal takzvaný Islámský stát. Střední a jižní oblasti státu jsou tedy relativně nebezpečné. Navíc Mogadiško je také politicky nestabilní, protože by se tam v blízké době měly konat parlamentní volby. Ze Somálska utíká řada obyvatel, kteří hledají lepší život, respektování svých práv a větší osobní svobodu.”

Co dělá pro místní lidi katolická církev?

”Snažíme se prostřednictvím různých projektů podpořit vzdělávání mladých lidí a vytvářet tak pro ně pracovní příležitosti. V Mogadišu jsme kupříkladu otevřeli kurzy pro instalatéry a elektrikáře, kromě toho, že poskytujeme zdravotnickou péči. Využili jsme mimo jiné jeden z mikro-projektů, které společně organizují italská Charita a misijní organizace, a díky obdržené finanční podpoře jsme mohli některým lidem pomoci, aby zůstali ve své zemi.”

Uvedl pro naše mikrofony biskup Giorgio Bertin.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.