Papež pozdravil první olympijské družstvo uprchlíků

6.8.2016 

Papež František popřál sportovcům, kteří se účastní letní olympiády, aby „byli posly bratrství a ryzího sportovního ducha“. Učinil tak v poselství na sociální sítí Twitter. Dnes byl zveřejněn osobní dopis papeže Františka, kterým se obrací na historicky vůbec první olympijský tým, složený z uprchlíků.

„Drazí bratři“, píše Svatý otec, „zdravím vás a přeji úspěch při olympijském klání. Ať se odvaha a síla, které si nesete v nitru, mohou skrze olympijské hry stát voláním bratrství a pokoje. Kéž vaším prostřednictvím lidstvo pochopí, že je mír možný a že mírem můžeme vše získat, kdežto válkou vše ztratit. Toužím po tom“, uzavírá papež, „aby vaše svědectví bylo prospěšné nám všem. Modlím se za vás a prosím, abyste se za mne modlili.“ Krátký papežův list nese vlastnoruční podpis: Bratrsky, František.

Dodejme, že za družstvo uprchlíků kráčelo při slavnostním zahájení na stadionu Maracaná pod jedinou olympijskou vlajkou šest mužů a čtyři ženy – dva syrští plavci, dva judisté a šest atletů z Etiopie a Jižního Súdánu. Mluví různými jazyky, ale zastupují více než šedesátimilionový zástup, který spojuje bolest z násilí a pronásledování ve výchozí zemi a naděje na nové útočiště. Jejich vyslání na olympijské hry je bezprecedentní a má být znamením podpory pro uprchlíky po celém světě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.