Biskup Audo: Stačilo by respektovat zákonný syrský stát

5.8.2016 

V Aleppu se schyluje k závěrečné bitvě. Jeho obyvatelé, kteří díky ofenzivě vládního vojska a ruských jednotek doufali ve vysvobození ze čtyřletého obležení, prožívají dramatické chvíle kvůli krajně násilné reakci tzv. povstaleckých skupin. Pokračuje mediální dezinformace, kdy dokonce katolické sdělovací prostředky (Tv2000, 4.8.2016) viní řádnou syrskou armádu ze zabíjení dětí a civilistů. Na vigilii Světových dní mládeže zaznělo trýznivé svědectví šestadvacetileté Rand Mittri, která slouží jako dobrovolnice v salesiánské oratoři. V jeho závěru vyzvala všechny k modlitbě za milovanou vlast a rodné město, jehož obyvatelé dnes žijí v zoufalých podmínkách. Poslední vývoj situace popisuje chaldejský biskup Antoine Audo, SI, který je toho času mimo město - na duchovní obnově v horách s mladými lidmi:

”Poté, co Assadova armáda uzavřela cestu, které se říká “Hradní” a vede do Turecka, začal na město útočit velký počet ozbrojených skupin. Hrozí nebezpečí, že vstoupí do Aleppa po jiné komunikaci, nazývané “Ramuse”. Každá strana se snaží druhé zabránit v přístupu, aby ji tak odřízla od zásobování potravinami a tím jí zabránila v odporu. Obyvatelé jsou ohroženi ze všech stran a není správné mluvit pouze o jedné z nich, protože jsme ve spirále války. Je nicméně nutné informovat objektivně o činech obou válčících stran, ve kterých nyní nepřevažuje racionalita, nýbrž touha vládnout a opanovat. Je velice těžké vynášet správné a svobodné soudy o stávající situaci. Moudrý postoj církve a Svatého otce musí napomoci Sýrii, aby našla politické, a nikoli vojenské řešení.”

Jak se vám za takové situace daří přežívat? Vidíte tu nějaké řešení?

„Je to opravdu velmi těžké, protože jsme všichni vystaveni nebezpečí. Mám přátele, kteří se chtěli v pondělí vrátit do Aleppa, ale nepodařilo se jim to kvůli ostřelování. Žijeme v trvalém ohrožení, násilí a také nesmírné chudobě – zchudli úplně všichni, ceny se desetkrát zvýšily kvůli znehodnocení syrské libry, není práce. Pravdou je, že celý syrský národ už je unavený. Co se týče politického řešení této války, stačilo by nepodporovat ozbrojené skupiny a neprodávat jim zbraně kvůli vlastním politickým zájmům. A naopak respektovat syrskou realitu, jednotu Sýrie, zákonně zvolené státní představitele. To by byla skutečná cesta k míru.“

uzavírá biskup Audo.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.