Kolumbovi rytíři na podporu rodiny a manželství

3.8.2016 

To, co dnes děláme v našich rodinách a farnostech, změní dějiny církve a našich společností – řekl na zahájení letošní konvence Kolumbových rytířů Carl Andreson, který stojí od roku 2000 v čele této největší a nejstarší organizace katolických laiků (založena byla v roce 1882). Ve zprávě o její činností za uplynulý rok věnoval zvláštní pozornost programu Budování domácí církve, který byl odpovědí na synodální proces o pastoraci rodin. Kolumbovi rytíři se rozhodli pro iniciativu zaměřenou na posílení vlastních manželství a výchovu dětí ve víře. Soustředili se zejména na mladé otce, aby jim ukázali, jak přibližovat své rodiny k Bohu.

Při zahájení konvence Carl Anderson představil také nejnovější statistiky této organizace. Podle nich vzrostl počet Kolumbových rytířů na 1,9 milionů. Organizace se rychle rozvíjí také v Polsku, na Litvě a na Ukrajině. Stále více sil a zdrojů je věnováno charitativní práci. V minulém roce na ni vyhradili 175 milionů dolarů a více než 73 milionů hodin dobrovolnické práce. Zvláštní podporu věnovali pronásledovaným křesťanům.

Carl Anderson poukázal také na to, že katolíci mají jednoznačně podporovat kulturu života a nedávat hlas politikům, kteří hlasují pro interrupce. Nejde totiž pouze o jedno z mnoha politických témat, nýbrž o právní řád, který připustil smrt 40 milionů lidí – připomněl nejvyšší představitel Kolumbových rytířů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.