Naplnili jste Krakov nakažlivým nadšením svojí víry

31.7.2016 

Promluva papeže před Angelus po mši sv. na SDM, Krakov

Drazí bratři a sestry,
na závěr této bohoslužby se s vámi všemi chci sjednotit v díkůvzdání Bohu, Otci nekonečného milosrdenství, protože nám dal prožít tento Světový den mládeže. Děkuji kardinálovi Dziwiszovi a kardinálovi Ryłkovi, neúnavným dělníkům tohoto dne, za jejich slova a především za práci a modlitbu, které vynaložili na přípravu této události; a děkuji všem, kteří spolupracovali na jejím zdárném průběhu. Nezměrné díky patří vám, drazí mladí! Naplnili jste Krakov nakažlivým nadšením svojí víry. Svatý Jan Pavel II. se v nebi radoval a bude vám pomáhat, abyste radost evangelia šířili všude.

V těchto dnech jsme zakusili krásu všeobecného bratrství v Kristu, který je středem a nadějí našeho života. Slyšeli jsme jeho hlas, hlas Dobrého pastýře, který je živý mezi námi. Promlouval k srdci každého z vás a obnovil vás svojí láskou, dal vám pocítit světlo svého odpuštění, sílu svojí milosti. Dal vám zakusit reálnost modlitby. Bylo to duchovní „okysličení“, abyste mohli žít a kráčet v milosrdenství, až se vrátíte do své vlasti a do svých společenství.

Tady vedle oltáře je obraz Panny Marie uctívaný svatým Janem Pavlem II. ze svatyně Kalvárie Zebrzydowskej. Naše Matka nás učí, jak může zkušenost žitá tady v Polsku přinášet plody; říká nám, abychom jednali jako ona: nepromarnili obdržený dar, ale opatrovali jej v srdci, aby vzklíčil a působením Ducha svatého přinesl plody. Takto bude moci každý z vás se svými omezeními i křehkostmi být svědkem Krista tam, kde žije, v rodině, ve farnosti, ve sdruženích a skupinkách, v prostředích studia, práce, služby a zábavy, kamkoli vás na vaší cestě zavede Prozřetelnost.

Boží Prozřetelnost nás vždycky předchází. Pomyslete, že rozhodla o tom, co bude další etapou velké pouti započaté roku 1985 svatým Janem Pavlem II.! A proto vám s radostí oznamuji, že příští Světový den mládeže - po dvou, které proběhnou na diecézní úrovni – se bude konat roku 2019 v Panamě.

Na přímluvu Panny Marie vzývejme Ducha svatého, aby osvítil a nesl putování mladých lidí v církvi a ve světě, abyste byli učedníky a svědky Božího Milosrdenství.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.