Střední Východ - křižovatka kultur

22.9.2004 

V pondělí začaly v Kasliku, na periférii hlavního libanonského města Beirut, práce IX. Syrského sympózia a VIII. mezinárodního kongresu křesťansko-arabských studií, které potrvají do 25. září. Těchto dvou setkání, organizovaných Universitou Ducha svatého z Kasliku a Jezuitskou universitou sv. Josefa, se účastní na 150 vědců a badatelů z různých evropských zemí, ze Spojených států, z Indie a další stovka libanonských a arabských vědců.

Tématem bude dialog mezi civilizacemi, kterým se zabývají dvě katolické libanonské školy, aby hledaly odpověď na kontroverzní teorii o ?střetu civilizací?. Oblast Středního Východu byla vždy křižovatkou kultur, počínaje řeckou a syrskou, arabskou, koptskou i perskou. Se svými příspěvky vystoupí na 200 účastníků, týkat se budou výzkumu starých aramejských rukopisů, koptických, hebrejských a řeckých v jazyce syrském a arabském.

Účastníci se snaží kromě jiného odhalit tajemství některých starých ikon, fresek a těžce čitelných nápisů. K probíraným tématům patří syrská hudba, role syřanů ve výkladu bible, Turkové ve středověkých syrských kronikách, mezikulturní dialog v syrské diaspoře na Východě, ochrana rukopisů na Středním Východě, arabská verze Evangelia z VII. století, Korán či arabské verze spisu ?Testamentum Domini Nostri Jesu Christi? z roku 1743.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.