Papež vyjádřil bolest nad útokem na francouzský kostel

26.7.2016 

Papež František vyjádřil bolest a zděšení nad dnešní událostí ve francouzské Normandii, kde dva ozbrojení muži přepadli kostel (foto), zabili čtyřiaosmdesátiletého kněze, o. Jacquese Hamela, a zajali několik rukojmích. Jeden z nich později podlehl těžkým zraněním. Poslechněme si prohlášení tiskového mluvčího Svatého stolce, o. Federica Lombardiho:

“Je to další strašná zpráva, která se bohužel řadí do řetězce násilností, které nás v těchto dnech zasáhly a zapříčinily nesmírnou bolest a znepokojení. Sledujeme situaci a čekáme na další informace, abychom lépe porozuměli tomu, co se stalo. Papež je o všem informován a účastní se na bolesti a zděšení, vyvolaným tímto absurdním násilím. Zásadně odsuzuje jakoukoli formu nenávisti a modlí se za všechny postižené. Jsme obzvláště ohromeni tím, že se ono hrůzné násilí odehrálo v kostele, na posvátném místě, kde se hlásá Boží láska, vedlo k barbarské vraždě kněze a postihlo další věřící. Jsme nablízku francouzské církvi, rouenské diecézi, zasaženému společenství a francouzskému národu.“

Uvedl k dnešním událostem v Rouen ředitel tiskového střediska Svatého stolce, o. Federico Lombardi. Účast na „velké zkoušce, které je dnes vystavena francouzská katolická komunita“ vyslovil také kard. Jean-Louis Tauran. Předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog ujistil o své duchovní blízkosti a solidaritě v naději. Rouenský arcibiskup Dominique Lebrun se do Francie vrátil z Krakova, kam doprovázel mladé lidi ze své diecéze. Jak píše v krátkém tiskovém prohlášení, prosí účastníky krakovského setkání, aby nepodlehli nenávisti, nýbrž se stali apoštoly civilizace lásky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.