Aleppo volá Krakov

26.7.2016 

„Harrek Kalbak“ – „Rozhýbej srdce“. Pod tímto titulem se ponesou Světové dny mládeže v syrském Aleppu, které ve dnech 29. až 30. července organizují tamní salesiáni a místní církve s požehnáním aleppských biskupů všech východních obřadů. „Zapojili jsme třicet různých sdružení, skautské skupiny a farnosti. Očekáváme asi 1200 mladých lidí“, vysvětluje pro italský deník La Stampa (25.7.2016) o. Pier Jabloyan, SDB. „Heslem „Rozhýbej srdce“ chceme naznačit pohnutí Ježíšova srdce ve vztahu k chudým lidem. Zveme mladé lidi, aby si osvojili pocity, které Ježíš zakoušel ve vztahu k druhým. Dosud se nám nepodařilo navázat spojení s krakovskými organizátory“, dodává syrský salesián, „ale moc by nás potěšilo, kdyby papež v Polsku zaslechl hlas aleppské mládeže“.

Téma letošních Světových dní mládeže „Blahoslavení milosrdní, neboť oni dojdou milosrdenství“ (Mt 5,7) přitom v troskách Aleppa nezní jako něco zcela samozřejmého. „Není lehké mluvit o milosrdenství tam, kde nás zdánlivě opustilo“, připouští otec Pier. „Stále se však pevně držíme naděje, že po dlouhé noci zazáří slunce. V Aleppu se milosrdenství projevuje každodenně prostřednictvím lidí dobré vůle, kteří konají pravé skutky milosrdenství a ukazují tak, že Zmrtvýchvstalý je skutečně Pánem života. Nemáme toho moc k rozdávání, ale snažíme se činit dobro podle svých možností a situace, kterou prožíváme a která je trvale nejistá“.

Jak podotýká otec Jabloyan, právě po jistotě a bezpečí lidé touží ze všeho nejvíce. „Nedostatek veřejných služeb – tedy chybějící dodávky elektrického proudu, vody, plynu a nafty – je možné nějak překonat, ale neustálému nebezpečí nelze uvyknout. Střídá se ostřelování s bombardováním, dopadají na nás střepiny z trhavin…Nemůžeme si zvyknout na válku, která každý den kosí nevinné oběti“, říká jeden ze tří salesiánů, kteří neopustili Aleppo: „Pracujeme zejména s nejslabší vrstvou společnosti, tedy dětmi, dospívajícími a mladými lidmi. V duchu dona Boska působíme na výchovné rovině a v pastoraci“, uzavírá o. Pier. Dodejme, že do salesiánských oratoří, kde pomáhá 85 animátorů, dochází téměř tisícovka mladých lidí. A tentýž počet navštěvuje také hodiny katechismu, které se konají v zimním období, píše italský deník La Stampa.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.